Русия обяви, че и четиримата обвиняеми за атентата край Москва са признали вината си. Наложена им е мярка за неотклонение "задържане под стража" до 22 май. Ако бъдат признати за виновни, те ще бъдат осъдени на доживотен затвор.  Мъжете са официално идентифицирани като граждани на Таджикистан, съобщава ТАСС. По данни на руските власти до момента жертвите от нападението са 137, а ранените 182.  

Руските служби за сигурност показаха как четиримата мъже, обвинени за стрелбата, са докарани в Москва. А "Ислямска държава" в Афганистан публикува видеоклип, който е сниман от извършителите. Експерти по сигурност посочват, че кадрите са автентични и най-вероятният извършител е терористичната групировка. Въпреки това Русия продължава да се опитва да хвърли вината върху Украйна.

Руският президент Владимир Путин твърди, че Киев е "подготвял прозорец" за терористите да преминат границата от Русия в Украйна. Украинската държава отрича всякакви връзки с нападението и посочва, че според тях Москва подготвя претекст за ескалация на конфликта.

САЩ заявиха, че са получили разузнавателна информация, според която терористичната група е действала сама. "Ислямска държава" носи цялата отговорност за това нападение. Нямаше никакво украинско участие", каза говорителят на Съвета за национална сигурност Адриaн Уотсън.

В неделя в Русия  беше обявен общонационален траур. Държавният флаг над сградите на институциите беше свален наполовина. На дигиталните рекламни пана, характерни за големите руски градове, беше изписано "Скърбим" с датата на терористичния акт.

Припомняме, че късно вечерта в петък тежковъоръжени мъже нахлуха в концертната зала в Москва преди концерт на групата „Пикник“ и открика безразборна стрелба с автомати. След това залата избухна в пламъци. По данни на руските власти сред загиналите 137 души има и арменска гражданка.

По-късно, когато „Ислямска държава“ пое отговорността за терористичния акт, руският президент Владимир Путин заподозря връзка с Украйна, но държавният глава на Украйна Володимир Зеленски отрече.

Единият от обвиняемите, идентифициран като Далерджон Мирзоев, заяви пред съдията в неделя, че е гражданин на Таджикистан, съобщи БТА. Другият обвиняем е идентифициран в съобщение в Телеграм на районния съд на район Басманни като Саидакрами Муродали Рачабализода, съобщи Ройтерс. Националността му не се уточнява.

Руските власти съобщиха, че във връзка с нападението са задържани общо 11 души, включително двамата преки извършители, които са били задържани в Брянска област на около 340 км югозападно от Москва.

Междувременно членовете на групата „Пикник“ поднесоха цветя в неделя вечер в памет на загиналите пред залата „Крокус сити хол“ и изразиха съболезнования към семействата им, съобщи ТАСС.

„Това злодеяние е безсмислена, невъобразима жестокост", каза лидерът на групата Едмунд Шклярски.