Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски обвини руския президент Владимир Путин, че се опитва да "прехвърли вината" върху Украйна за нападението в концертната зала "Крокус Сити" в покрайнините на Москва, при което загинаха 133 души.

"Това, което се случи вчера в Москва, е ясно - Путин и останалите негодници се опитват просто да хвърлят вината върху някого другиго", каза Зеленски.

На 22 март въоръжени лица извършиха нападение в концертна зала край Москва, при което бяха убити 133 души. Руският президент Владимир Путин нарече атаката "кървав терористичен акт".

В телевизионно обръщение по-рано в събота президентът Путин заяви, че четиримата стрелци, арестувани за смъртоносната атака, са "пътували към Украйна, където по предварителни данни от украинска страна им е бил подготвен "прозорец", през който да избягат в Украйна.

Киев гневно отхвърли твърденията на руския лидер

"Това, че Путин мълча 24 часа и после се опита да хвърли върху Украйна вината за вчерашното нападение, беше "абсолютно предсказуемо", каза Зеленски.

"Путин може да използва терористите, които изпрати на смърт в Украйна, за да спре тероризма в Русия", заяви украинският лидер, говорейки за сражаващите се в Украйна руски войници.

Украйна не е замесена в стрелбата край Москва и предположенията за украинска връзка "нямат нищо общо с реалността", заяви говорител на военното разузнаване в Киев

Руската Федерална служба за сигурност заяви, че "всички четирима терористи" зад атаката в концертната зала "Крокус сити хол" са арестувани, докато са пътували към украинската граница и че са сключили договори с Украйна.

„Това, разбира се, е още една лъжа на руските специални служби, която няма нищо общо с реалността и не издържа на никаква критика“, каза пред Ройтерс Андрий Юсов, говорител на Главното управление за разузнаване на украинското Министерството на отбраната. „Украйна разбира се не е замесена в тази терористична атака. Украйна защитава своята суверенност от руските нашественици, освобождава своята собствена територия и се бори с армията на окупатора и негови военни, а не цивилни мишени“, допълни Юсов

Припомняме, че отговорност за атаката пое „Ислямска държава“. От групировката съобщиха, че нейни бойци са извършили нападение на многолюдно събитие в покрайнините на Москва, като са „убили и ранили стотици и са причинили тежки разрушения, преди да се изтеглят безопасно в базите си“.