Руски медии съобщиха за смъртни случаи и ранени след нападение с огнестрелно оръжие по време на концерт на групата "Пикник" в концертната зала "Крокус Сити Хол", в Московското предградие - Красногорск.

Съобщава се, че нападателите са били в камуфлажни униформи. Стреляли са с автомати и са предизвикали и пожар в залата. Споменава се и за експлозия, предшествала стрелбата.

Масова стрелба, взривове и пожар в концертна зала край Москва

Стрелба и последици от нея

ФСБ съобщи, че по предварителни данни при терористичната атака са загинали 40 души, а над 100 са ранени.

Музикантите в концертна зала не са пострадали при стрелбата, съобщи ТАСС.

Експлозия и пожар

"Около една трета от сградата е обхваната от огън, има гъст черен дим", обобщи кореспондент на ТАСС. 

В потушаването на пожара е участвала авиация.

Видео, публикувано онлайн от руските информационни агенции, показва облаци дим и пламъци, издигащи се от сградата.

Световните агенции съобщават, че 100 души са изведени успешно през подземни помещения на залата, която се намира в мол.

Руското външно министерство определи инцидента като "терористична атака". 

Кметът на Москва Сергей Собянин изказа съболезнования на семействата, засегнати от "ужасната трагедия" в "Крокус Сити Хол".

"Разпоредих да се предостави цялата необходима помощ на всички, които пострадаха по време на инцидента", каза Собянин.

От Кремъл все още не са изразили подозрения за евентуален извършител на нападението, но бившият руски президент Дмитирй Медведев коментира в социалните мрежи, че Русия ще открие и унищожи висши украински служители, ако те са свързани с нападението край Москва.

"Ако се установи, че това са терористи на киевския режим ... всички те трябва да бъдат намерени и безмилостно унищожени като терористи", написа Медведев в публикация в Telegram.

Припомняме, че преди две седмици САЩ и още 3 държави предупредиха за възможни терористични нападения в Русия. Посолството на САЩ в Русия издаде предупреждение, че екстремисти имат планове за нападение и призова своите граждани да стоят далеч от места, където се събират много хора.

От посолството не уточниха за какви заплахи става въпрос и кой може да стои зад тях, но заявиха, че следят съобщенията, че екстремисти имат непосредствени планове да се насочат към големи събирания в Москва, включително концерти.

Външните министерства на Обединеното кралство, Латвия и Германия посъветваха своите граждани да избягват да пътуват до Русия.