България има много добър партньорски диалог с Украйна. В момента Украйна налага забрана за износ към България и това се договаря между премиерите на двете страни, каза земеделският министър Кирил Вътев пред Дарик.

Добра икономика се гради и на базата на добре развито земеделие и производство на храни. Ефектът от това да имаме развито селско стопанство ще е комплексен. Например, може да задържи повече хора в селските райони при този тежък демографски фактор, посочи земеделският министър Кирил Вътев пред Дарик. Земеделието трябва да стане ключов, приоритетен отрасъл за България. С хоризонт от 30 години напред да е ясно какво се преследва. Да има ясни цели, каза министърът в предаването Агросвят.

Има земеделски производители, които виждат спасение само в субсидиите, коментира земеделският министър Кирил Вътев пред Дарик. Икономическата логика е да се борим за по-висок добив, за да имаме по-ниска себестойност, а от там и да сме по-конкуретни, обясни той в предаването Агросвят.

В съседните страни – Гърция, Румъния, Турция, водата за напояване е на нулева стойност за земеделските производители. Плащат само за тока на помпите които я доставят и за покриване на разходите за поддръжка. Но и това е изключително символична цена на фона на това което се плаща у нас за оскъдната част от страната която се напоява, коментира земеделският министър Кирил Вътев в предаването на Дарик Агросвят. Грехота е да имаме толкова реки и язовири, а да не напояваме, заяви той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм