"Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме. Избирателното ни право ще бъде осигурено с гласуване чрез хартиени бюлетини, така че всеки един избирател, който вероятно вече е формирал своята воля и е направил своя избор, да отиде до избирателните секции и даде своя глас. Трябва да има избирателна активност, когато избираме органите, които управляват държавата, общините, кметствата". Това заяви пред БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

По отношение на разразилия се скандал вчера, Нейкова каза, че на 26 октомври вечерта е получила преписка от ДАНС. Тя е била уведомена, че преписката е била връчена на президента, премиера, председателя на НС и в нея се съдържа информация за неправомерни действия на заместник-министър на електронното управление, свързани със сигурността на машинното гласуване.

"Първите ми действия бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези разговори и по обяд бяхме поканени на среща при председателя на НС. Там беше цялото ръководство на ЦИК, присъстваха представители на парламентарно представените партии и коалиции, с изключение на една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното управление. Той каза, че не е приключила процедурата по удостоверяване на съответствието, така както изисква Изборния кодекс и че той няма да подпише такова решение", обясни председателят на ЦИК.

Нейкова поясни, че до снощи са очаквали писмото от Министерството на електронното управление и от неговото съдържание е станало ясно, че към момента не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното управление, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

"Имайки предвид информацията, съдържаща се в доклада на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при председателя на НС, както и това до вземане на решение, че нямаше изпратено решение за удостоверяване на съответствието, съгласно Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния процес е изключително важно. Информацията от доклада на ДАНС съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване", посочи Некова.

Тя беше категорична, че ЦИК не изпълнява нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС:

"Не може при постъпила такава информация от органа, който отговаря за националната сигурност, ние да кажем - не, не е вярно, може би просто някой ни е изпратил една преписка. В такава ситуация всеки един друг орган би взел мерки. А защо този заместник-министър на 25 октомври е извършил тези действия - отговорът не го търсете от ЦИК. Понеже се тиражира в медиите, че той просто е заснел хешкода, информацията в преписката на ДАНС съдържа доста повече информация."

По-рано говорителят на ЦИК Росица Матева заяви пред bTV: "Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде основание да вземем решение на местния вот гласуването да бъде само с хартиени бюлетини".

По думите на Матева от доклада става известно, че заместник-министърът на електронното управление, в нарушение на всички правила, е извършил действия, които дават основание да няма сигурност какъв софтуер е инсталиран на машините.

"Има достатъчно информация, която е доста смущаваща, която ни накара да приемем това решение", каза Матева и допълни в отговор на въпрос, че ЦИК няма да отмени вчерашното решение. 

ЦИК не е дала разрешение машините за гласуване да напуснат склада, кой е дал разрешение - на този въпрос трябва да отговори министърът на вътрешните работи, посочи Матева.

Междувременно общинската избирателна комисия в София е решила да не зачете решението на ЦИК да не се гласува с машини на вота в неделя. Това гласи решение, публикувано на уебсайта на ЦИК.

Юристите в столичната комисия оспорват законовото основание на ЦИК да отмени машинното гласуване, защото не е получено уведомително писмо, че машините са сертифицирани. Министерството на електронното управление изпрати писмото снощи след 21 ч., като обясни, че крайният срок е днес, 28 октомври.

"Машините са годни за гласуване". Това заяви зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов. По думите му издадено е решение за удостоверяване на машините за гласуване, което е изпратено на ЦИК. Направени са всички възможни тестове на устройствата, посочи още той.

"Нито аз, нито експертите сме намерили причини, поради които да не удостоверим машините за електронното гласуване", допълни той. 

Очаква се следобед ЦИК да заседава отново, но все още не е ясно дали ще преразгледа решението си за машинното гласуване. А по обяд пред парламента ще има граждански протест „ДАНСwithme2023“ срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиени бюлетини. 

Припомняме, че до отмяна на машинното гласуване се стигна, след като стана ясно, че Михаил Стойнов е заснел изходния код на софтуера на машините за гласуване, сочи доклад на ДАНС. Това се е случило след първата проверка на кода, която беше направена на 23 октомври в присъствието на експерт от Сиела Норма и представители на регистрираните за местните избори партии, коалиции и инициативни комитети.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм