Общинската избирателна комисия в София е решила да не зачете решението на ЦИК да не се гласува с машини на вота в неделя. Това гласи решение, публикувано на уебсайта на ЦИК.

Юристите в столичната комисия оспорват законовото основание на ЦИК да отмени машинното гласуване, защото не е получено уведомително писмо, че машините са сертифицирани. Министерството на електронното управление изпрати писмото снощи след 21 ч., като обясни, че крайният срок е днес, 28 октомври.

"Машините са годни за гласуване". Това заяви зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов. По думите му издадено е решение за удостоверяване на машините за гласуване, което е изпратено на ЦИК. Направени са всички възможни тестове на устройствата, посочи още той.

"Нито аз, нито експертите сме намерили причини, поради които да не удостоверим машините за електронното гласуване", допълни той. 

Очаква се следобед ЦИК да заседава отново, но все още не е ясно дали ще преразгледа решението си за машинното гласуване. А по обяд пред парламента ще има граждански протест „ДАНСwithme2023“ срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиени бюлетини. 

Припомняме, че до отмяна на машинното гласуване се стигна, след като стана ясно, че Михаил Стойнов е заснел изходния код на софтуера на машините за гласуване, сочи доклад на ДАНС. Това се е случило след първата проверка на кода, която беше направена на 23 октомври в присъствието на експерт от Сиела Норма и представители на регистрираните за местните избори партии, коалиции и инициативни комитети.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм