„Издадено е решение за удостоверяване на машините за гласуване. Решението е изпратено на ЦИК. Направени са всички възможни тестове на устройствата”, посочи зам.-министърът на МЕУ Михаил Стойнов. По думите му няма данни с машините да не може да се гласува правомерно. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на Министерството на електронното управление относно решението на ЦИК да отмени машинния вот на местните избори.

Припомняме, че именно Стойнов беше обвинен, че е заснел с телефона си кодовете на устройствата. „Аз също нося персонална отговорност за извършения процес. Като софтуерен специалист съм гледал всяка една стъпка. Нито аз, нито експертите сме намерили причини, поради които да не удостоверим машините за електронно гласуване”, допълни зам.-министърът на електронното управление.

„Съгласно методиката, която е публикувана на сайта на МЕУ, това е методика, която беше публично обсъждана и съгласувана с ЦИК, до 48 часа от подписването на доклада за съответствие, с който реално приключва удостоверяването на съответствието, следва да бъде издадено решение. Докладът за съответствие беше подписан от всички ръководители на проверяващи екипи вчера вечерта, с оглед на което в рамките на 24 часа издадохме решението”, обясни главният секретар на Министерството Ангел Петров.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм