Как танцът се превръща в спасение от ужаса на войната? За това разказаха в предаването "Посока Култура" с Мирослав Боршош хореографката от Украйна Виолетта Матюшенко и Атанас Маев - арт мениджър на денс-център "Дерида".

Атанас Маев разказа за първите мигове на войната и как точно се е зпаознал с Виолетта: "Войната започна, екипът ни се мобилизира с идеята да видим ние какво можем да направим като организация. Когато има война е трудно да има мир и в театъра. В този момент буквално за няколко часа ние с екипа решихме да превърнем част от пространството в убежище. Това, което можехме да направим, е едно спално помещение с кухня, баня и тоалетна вътре в самия театър".

Борис Гребенщиков пред Дарик: Българската публика е много по-присъствена и жива от тази в Сърбия, Унгария и Австрия

"Така историите на хората, които успявахме да подкрепим, бяха лице в лице с нашата публика. Тя виждаше истинските истории, а не тези, които са по текстовете и по новините. Истинските истории са много по-тъжни", допълни той.

"Нашата мисия не е да мислим десет хода напред, ние сме сега и в момента - как можем да действаме. Понеже изкуството, което ние развиваме като организация, е силно социално ангажирано, си дадохме сметка, че трябва да действаме – не само на сцената, но и в живота", сподели още Атанас Маев.

Марк Георгиев и Виктор Попов - две четящи деца, занимаващи се от сърце с литература

"Един наш колега от Киев, който е продуцент, ми писа за Виолетта Матюшенко, че е пристигнала в България. Още на следващия ден вече се свързахме и това, което видях, е един ведър, усмихнат човек, който знае, че има проблем, но използва своята положителна сила, за да мисли как ние можем да продължим напред. Впоследствие разбрах, че се движи изкючително професионално и прекрасно", каза още той.

Атанас Маев сподели, че в продължание на два месеца Виолетта е репетирала всеки ден, за направи представление, което се казва "One more step" (Още една стъпка). "Цялата сцена е пълна с обувки, с които тя интерактира – това с обувките на хората, които са й помогнали да стигне до тази сцена", обясни той.

Мария Тодорова и Робърт Шунев по Дарик: Бъдещето е на образованите хора, работещи в дигитална среда

Виолетта от своя страна сподели, че се чувства много добре в България и мисли, че причината за това е, защото се е запознала с прекрасни хора тук. "Първите месеци бяха много стресиращи, защото трябваше да започнем от нулата, не познавахме никого", каза тя.

"Аз съм положителен човек и никога не съм предполагала, че войната може да започне. Това са императорски амбиции, не мога да си го обясня. Според мен това е различен подход – подходът как едни хора могат да дойдат и изведнъж да ти вземат всичко", посочи още Виолетта.

Николай Ценков за „Триумфът на масите“: Живеем в най-хубавото време, трябва да го защитим

Въпреки всичко тя сподели, че е много щастлив човек и среща много добри хора, които й помагат на всяка стъпка, за да може да се развива в България.

"Спомням си, когато Наско ми каза „всички имаме две страни – едната е черна, другата е бяла”. Ако има нещо много лошо в живота ни, трябва да знаем, че монетата има две страни и след като сега е едната страна, след време животът ще ни поднесе другата", каза още Виолетта.

Андрей Паунов пред Дарик: Българинът винаги е много мистично настроен

Тя не вижда лимити, иска просто бавно да расте и един ден тя също да помага на хората.

Атанас Маев бе категоричен, че кризите не са успели да ги победят. "Ние излязохме с уроците по-силни и по-опитни. Разбрахме, че сами не можем, че нищо не е вечно и трябва всеки ден да се борим. Разбрахме, че смисъла на живота е да си помагаме. В същото време разбрахме, че животът е много кратък", сподели той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм