С решение на председателя на парламента Росен Желязков Народното събрание ще проведе извънредно заседание.

В дневния ред са включени две точки - ново обсъждане на Закона за енергетиката и първо гласуване на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

Заседанието обаче е под въпрос, след като от ПП-ДБ, БСП и "Възраждане" завиха, че няма да влязат в зала. Останалите три партии – ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН потвърдиха, че ще присъстват на заседанието.

Те обаче събират едва 116 депутати, което е недостатъчно за сформиране на кворум.

От ГЕРБ-СДС и ДПС настояха ветото на президента върху Закона за енергетиката да бъде преодоляно възможно най-скоро, за да може от Лукойл да започнат да плащат данъците си още от следващата седмица. 

Според ПП-ДБ заседание по време на предизборна кампания, и то по толкова важни теми ще даде трибуна за спекулации и популизъм, затова депутатите на парламентарната група няма да присъстват. 

От БСП също заявиха, че няма да влязат в зала.

Пред Дарик от "Възраждане" уточниха, че също няма да влязат в зала. Депутатите на "Има такъв народ" пък ще присъстват на заседанието.

Ако всички партии спазят заявките си пленарното заседание няма да се проведе, тъй като депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" са общо 116 и няма да бъде достигнат минималният необходим кворум от 121 души. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм