Извънредното заседание на парламента, насрочено за утрешния последен ден от предизборната кампания, може и да се провали поради липсата на кворум.

В програмата на Народното събрание са заложени две точки – ново обсъждане на Закона за енергетиката и първо гласуване на Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.

До момента ПП-ДБ, “Възраждане” и БСП категорично заявиха, че няма да влязат в зала. Останалите три партии – ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН потвърдиха, че ще присъстват на заседанието.

Те обаче събират едва 116 депутати, което е недостатъчно за сформиране на кворум.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание в петък с две точки в програмата - разглеждане на ветото на президента Румен Радев върху последните промени в Закона за енергетика, предвиждащи либерализация на електроенергийния пазар от 2026 година и за битовите потребители и промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, които ще позволяват на държавата да поеме контрола върху складовете на Лукойл.

Управляващото мнозинство се размина в мненията дали заседанието трябва да се провежда сега или след местните избори. От ГЕРБ-СДС и ДПС настояха ветото на президента върху Закона за енергетиката да бъде преодоляно възможно най-скоро, за да може от Лукойл да започнат да плащат данъците си още от следващата седмица. 

Според ПП-ДБ заседание по време на предизборна кампания и то по толкова важни теми ще даде трибуна за спекулации и популизъм, затова депутатите на парламентарната група няма да присъстват. 

От БСП също заявиха, че няма да влязат в зала.

Пред Дарик от Възраждане уточниха, че също няма да влязат в зала. Депутатите на Има такъв народ пък ще присъстват на заседанието.

Ако всички партии спазят заявките си пленарното заседание няма да се проведе, тъй като депутатите на ГЕРБ-СДС, ДПС и Има такъв народ са общо 116 и няма да бъде достигнат минималният необходим кворум от 121 души. 

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм