Готови ли сте за изкуствения интелект (AI)? И да не сте, той идва и става част от ежедневието на всички ни. При това навлизането му няма да е толкова плавно, колкото се очакваше. Още на 26-и септември започва разпространението на новата версия на Windows 11, която ще съдържа и платформата Copilot.

Тя комбинира множество от умните функции, услуги и алгоритми на Microsoft на едно място и постепенно ще се превърне в универсален асистент, който да помага на потребителите за всичките им дигитални дейности. Поне такава е амбицията на компанията. Тя иска с времето Copilot да стане неразделна част от цифровото ежедневие на хората и те да го използват като помощник за всякакви приложения и услуги.

Има ли пилот в Windows-а?

Windows е най-популярната операционна система за компютри и е на челното място вече няколко десетилетия. За това време платформата се е развила доста и има множество функции, възможности, приложения, екстри и т.н. Това може да е объркващо за по-новите и/или неопитните потребители, особено ако се налага да променят някоя по-рядко използвана настройка.

Copilot има за цел да помогне. Вместо потребителят да се рови из менютата и да търси дадена настройка или функция, без да знае какво точно му трябва, ще може да каже на Copilot да го направи. Той ще може да опише какво иска да се случи и асистентът ще помогне за реализирането му или дори направо ще го изпълни. Например да активира конкретна настройка, да пусне плейлист, да отвори документ и т.н. Copilot ще може да прави и резюмета на документи, да генерира текст по описание, както и да работи с други приложения в рамките на Windows.

Първоначално това ще са браузърът Edge и търсачката Bing. С времето ще бъдат добавени Outlook и приложения от Microsoft 365. Първи ще е Word, а за бизнес клиентите ще има интеграция на Copilot и с още приложения от Office пакета. Но докато крайните потребители няма да плащат допълнително за използването на Copilot, за бизнес абонатите, асистентът ще се заплаща с още една такса.

Амбицията на Microsoft е Copilot да бъде интегриран с всички основни функции, приложения и услуги на компанията и да може да се управлява централно. Затова Windows ще е толкова важна стъпка, защото през полето на Copilot в операционната система ще могат да се командват и останалите приложения. А очакванията са по-натам сред тях да са и програми на трети лица, не само на софтуерния гигант.

Copilot не иска да заменя служителите или да изземе дейността на човека. Асистентът цели да е помощник на хората в дигиталното им ежедневие и иска да им открие нови начини да използват устройствата и приложенията.

Той ще е и важна стъпка за по-големите амбиции на изкуствения интелект като цяло. AI ще бъде навсякъде, но проучванията показват, че повечето хора все още са скептично настроени към идеята да използват такива технологии постоянно. Скорошно проучване на Pew Research Center откри, че притесненията на американците например дори се увеличават с 14% спрямо декември 2022 г.

Сега 52% от тях имат поне някакви притеснения за изкуствения интелект и неговото влияние върху живота на хората и обществото като цяло. Притесненията са доминиращи във всички възрастови групи, само пропорциите се различават. Оказва се, че и колкото повече хората чуват за AI, толкова повече притесненията им се увеличават, вместо да е обратното. Това показва, че са нужни повече усилия от страна на ИТ индустрията, която да обясни предимства на AI на хората и да обърне внимание на притесненията им и да ги обясни навреме.

В противен случай се създава риск AI да не бъде приет от обществото толкова лесно, колкото индустрията би искала. А това ще ѝ коства доста загуби и прахосани инвестиции. Едно от решенията е по-бързо въвеждане на ясна регулация, правила и отговорности за изкуствения интелект. За целта е нужна и активната работа на институциите. Някои от тях вече работят по въпроса, като Европейският съюз се подготвя за въвеждане на мащабна регулация на AI, която трябва да бъде приета още тази година, но заради множеството бюрократични процеси, може да влезе в сила вероятно около 2025-2026 г.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм