Хакерите могат да използват инструменти за изкуствен интелект, за да откраднат потребителски пароли с почти перфектна точност, като „слушат“ натисканията на клавиатурата, пише Darik Business Review, позовавайки се на проучване, цитирано от New York Post.

Хакерите могат да използват инструменти за изкуствен интелект, за да откраднат потребителски пароли с почти перфектна точност, като „слушат“ натисканията на клавиатурата. Това показват резултатите от проучване, цитирано от New York Post.

„Например, когато въвеждат парола, хората редовно скриват екрана си, но никой не би се сетил да заглуши звука на клавиатурата си“, казват още учените.

За да преценят точността, изследователите натискали всеки от 36-те клавиша на лаптопа по общо 25 пъти, като всяко натискане било с различен натиск и с различен пръст на ръката. 

Програмата успявала да "чуе" елементи за идентифициране на всяко натискане на клавиш, като например дължината на звуковите вълни. Смартфонът iPhone 13 mini бил поставен на 17 сантиметра от клавиатурата.

Изследването е проведено от Джошуа Харисън от университета в Дърам, Ехсан Торейни от университета в Съри и Мариам Мернежад от университета Роял Холоуей в Лондон.

Възможността AI инструменти да помагат на хакерите представлява поредния рисков фактор за процъфтяващата технология на изкуствения интелект.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм