На всеки 4 дни голяма компания в България губи големи суми пари вследствие на киберпрестъпление. Това съобщи началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП комисар Владимир Димитров при представяне на резултатите от проучване за нагласите на българите спрямо проблемите с киберсигурността.

Той посочи, че една от популярните схеми е организирана от престъпни групи от Северна Африка. По думите му проникват в информационните системи на дадена компания. След внимателни наблюдения подменят айбана на фирмата и пренасочват превод за голяма сума пари.

64% от българите се чувстват неосведомени по въпросите на киберсигурността. Това показват данните от първото в България национално представително проучване на тема киберсигурност – "Кибер здраве България 2023", проведено от социологическа агенция "Тренд" по поръчка на Съюза за стопанска инициатива.

Данните от него сочат, че 14% никога не са използвали интернет. От проучването  става ясно още, че 88% от анкетираните не са били жертва на киберпрестъпление, а 41% са споделяли лична информация в интернет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм