Сър Пол Маккартни заяви, че е използвал изкуствен интелект, за да помогне за създаването на "последния запис на Бийтълс", предаде Би Би Си.

Той каза пред програмата Today на Би Би Си, че технологията е била използвана за „извличане“ на гласа на Джон Ленън от старо демо, за да може той да завърши песента.

„Току-що я завършихме и ще бъде пусната тази година“, обясни той.

Музикална история еп. 28: „Those Were the Days“ на Mary Hopkin

Сър Пол не посочи името на песента, но вероятно е композиция на Ленън от 1978 г., наречена Now And Then.

Пол получи демото година по-рано от вдовицата на Ленън, Йоко Оно. Това беше една от няколкото песни на касета с надпис "For Paul", която Ленън направил малко преди смъртта си през 1980 г.

Създателят на ChatGPT: Изкуственият интелект ще направи революция в образованието

"Ropey cassette"

Изглежда, че технологиите вече са предоставили на музиканта шанс да постигне тази цел.

Повратната точка дойде с документалния филм на Питър Джаксън Get Back, където редакторът на диалози Емил де ла Рей обучи компютрите да разпознават гласовете на Бийтълс и да ги отделят от фоновия шум и дори собствените си инструменти, за да създадат „чист“ звук.

Изкуственият интелект може да предвижда усложненията от различни заболявания

Същият процес позволи на сър Пол да направи дует с Ленън на скорошното му турне, както и нови миксове за съраунд звук от албума Revolver на Бийтълс, създаден миналата година.

Джаксън успя да измъкне гласа на Джон от малка касета“, каза Пол пред Марта Кърни от Radio 4.

Имахме гласа на Джон и пиано и той можеше да ги раздели с AI. Просто каза на машината: Това е гласът. Това е китара. Изтрий китарата“.

Как изкуственият интелект ще преобрази музикалната индустрия

Музикантът обаче призна, че други приложения на AI са му дали повод за безпокойство.

Не ползвам интернет много, но хората ще ми кажат: „О, да, има песен, в която Джон пее една от моите песни“ и това е просто AI, разбирате ли? Донякъде е страшно, но вълнуващо, защото това е бъдещето. Просто ще трябва да видим накъде ще ни отведе това.

Звездата разговаря с Radio 4 преди представянето на нова книга и съпътстващата я фотографска изложба в Националната портретна галерия.

Илон Мъск реагира на свое AI изображение като бебе

Озаглавен Eyes Of The Storm, проектът включва портрети, заснети от сър Пол на собствената му камера между декември 1963 г. и февруари 1964 г., когато Бийтълс се изстрелват към световната слава.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм