Изкуственият интелект ще направи революция в образованието по същия начин, както калкулаторите, но няма да замени обучението, предаде АФП, като цитира Сам Олтман, главен изпълнителен директор на OpenAI - американската компания, която стои зад популярния и противоречив чатбот ChatGPT.

"Домашните работи вероятно никога повече няма да бъдат същите", каза той на конференция в университета "Кейо" в Токио.

Darik International: Highlights from darik.bg generated with AI
    
"Имаме нов инструмент за образование. Това е нещо като калкулатор за думи", направи сравнение Олтман. "Начинът, по който преподаваме и оценяваме учениците, ще трябва да се промени".

ChatGPT впечатли хората по целия свят благодарение на способността си за секунди да провежда разговори, да създава писмен текст и преводи като човек.

Изкуственият интелект може да предвижда усложненията от различни заболявания

Чатботът обаче създава и безпокойство в много сектори, включително и в образованието, където се опасяват, че учениците ще злоупотребяват с подобни инструменти и така ще пренебрегват създаването на оригинални произведения.

Сам Олтман е на обиколка из света, като се среща с бизнес лидери и политици, за да обсъди както възможностите, създавани от изкуствен интелект, така и бъдещите му регулации.

В понеделник той изрази увереност, че ще бъдат въведени мерки, но същевременно изрази и притеснения. 

Как ще изглеждат 11 знаменитости, когато станат на 80, според AI

"Инструментите, с които разполагаме, са все още изключително примитивни в сравнение с тези, с които ще разполагаме след няколко години" и компанията OpenAI ще се чувства "супер отговорна", ако нещо се обърка", каза Олтман.

Той отново се опита да разсее притесненията за потенциалното изчезване на много съществуващи човешки работни места заради изкуствения интелект в бъдеще. Макар да призна, че "някои работни места ще изчезнат", той прогнозира, че ще се появят "нови категории".

"Не мисля, че това ще има въздействието върху заетостта, каквото хората очакват", твърди Олтман. "Почти всички прогнози са погрешни", е мнението му.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм