„Украйна в НАТО противоречи на самия текст на Евроатлантическия договор, който изисква страните-кандидатки да не са във въоръжен конфликт със съседни държави, какъвто не е случаят на Украйна.“

„Не можем да очакваме партия, която манифестира под чужди знамена, да защитава националния интерес. Нито пък от партия, чието ръководство е съставено от бивши служители в неправителствени организации, да милее за националния интерес. Това е очаквано поведение от страна на „Демократична България“ и за мен е чудно, как може някой да даде гласа си за партия, която де факто му обещава война, макар и с разни евфемизми.“

„Демократична България“ иска да внесе решение за военно-техническа помощ за Украйна

Това коментира в предаването „12+3“ на програма „Хоризонт“ на държавното радио Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D) и началник на кабинета на президента Румен Радев в периода 2017-2019 г.

„Господин Христо Иванов е юрист, а и всеки човек с минимална юридическа култура знае, че Украйна в НАТО противоречи на самия текст на Северноатлантическия договор, който изисква страните-кандидатки да не са във въоръжен конфликт със съседни държави, какъвто не е случаят на Украйна. Тук дори и „Демократична България“ предполагам ще се съгласи, че в момента Украйна е в състояние на война т.е. когато някой пледира за Украйна в НАТО, претендира за задействане на чл. 5 и за прякото въвличане на България във войната. Това казва „Демократична България“, ако някой не е разбрал. И го казва с такова нетърпение, че дори не може да устиска до конституирането на парламента“, каза Иво Христов пред слушателите на държавното радио.

Официално: Украйна подава молба за присъединяване към НАТО (видео)

„След взривяването на Северен поток войната пълзи на запад. Знаете, че процесите ескалират. Икономическата война отдавна е световна, а военните действия се разпростират. В този смисъл рискът е реален и поведението на президента Румен Радев заслужава голямо уважение, тъй като той бидейки юридически грамотен човек и професионален военен, оценява какво би значело да се подкрепи приемането на Украйна в НАТО. А юристите на „Демократична България“, където впрочем липсва военна експертиза, се правят, че не знаят за какво става дума, макар че и те могат да си направят този елементарен анализ“, поясни евродепутатът. 

Евродепутат пред Дарик: Интересът към властта изтрива червените линии и увеличава шанса за кабинет

На въпрос какви са шансовете за съставяне на правителство, Иво Христов посочи фрагментираната карта на новоизбрания парламент, но не се ангажира с прогноза дали преговорите ще успеят, или не. „Някои още мислят, че политическите лидери в България решават нещо. Те и преди нямаха особено тежка дума, но в състояние на война още по-малко. Допускам, че този кабинет може да бъде нареден под външен натиск, тъй като САЩ и Европа биха желали да имат в България управляема администрация, една ясна конфигурация, която да не им създава проблеми в контекста на войната“, заяви Иво Христов.

Иво Христов: Картелът на статуквото има свои хора във всички партии

На въпрос на Даниела Големинова дали това не е никаква конспирация, Христов посочи като аргументи поведението на „Демократична България“ и избора на ГЕРБ за преговарящ екип за съставяне на правителство в лицето на Росен Плевнелиев и Соломон Паси. „Вие виждате, че ДБ се опитва да зададе дневния ред на парламента преди той да е започнал своята дейност. И го задава не с тема, свързана с България, а с международна тема. Как мислите? Случайно ли е? А изборът на преговарящите от името на ГЕРБ?“, попита евродепутатът.

ЕП призовава за мащабно увеличаване на военната помощ за Украйна

По темата за представянето на БСП на парламентарните избори и петото място по брой депутати, Иво Христов сподели огорчението си от загубата на позиции в продължение на период от две години. „БСП губи идейни позиции, губи обществено влияние. И то в момент, в който социалните проблеми нарастват и страната има очевидна нужда от силно ляво присъствие. В момент, в който се решава въпросът за война и мир, който също е ключов и всяка левица би трябвало да застане твърди на страната на мира“, каза още евродепутатът Иво Христов.

Путин: Русия винаги е уважавала украинския народ, култура и език

По отношение на въпроса дали трябва да бъде сменен лидера на БСП Корнелия Нинова заради слабите изборни резултати, Иво Христов подчерта, че не е член на партията и избягва да коментира вътрешнопартийните борби. “Но въпреки това аритметиката показва, очевидно има грешка в курса“, каза още Иво Христов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм