Председателят на Върховния съд на Иран Голам Хосейн Мохсени-Еджеи обяви предсрочно освобождаване от затвора на 975 жени, сред които и арестувани участнички в протестите в страната. Решението е взето по повод рождения ден на Фатима, дъщерята на пророка Мохамед, в петък, 13 януари, съобщи информационната агенция Mehr. Тази дата се отбелязва и като Ден на майката в Иран.

„Молех ги поне да не ме изнасилват“: Иранка разказва за изтезанията по време на разпитите

"Съветвам тези, които са получили предсрочно освобождаване, да внимават да не стъпят отново на грешен път, което ще доведе до по-тежко наказание", предупреди ръководителят на съдебната власт. По данни на агенцията от 9 януари насам властите са освободили общо около 4000 души по случай рождения ден на Фатима.

„За участие в заговор срещу Бога“: Ирански футболист, осъден на 16 години затвор (снимки)

На 28 декември иранският президент Ебрахим Раиси обвини САЩ и западните държави, че подклаждат антиправителствени протести в Иран, като разпространяват слухове и дезинформация. Той заяви, че "враговете на Ислямската революция не са успели да постигнат целите си и да разделят иранския народ". Раиси обеща, че „за предателите няма да има милост".

Още двама участника в протестите в Иран бяха екзекутирани

На 26 декември иранската прокуратура съобщи, че 83% от протестиращите в Техеран, които са били задържани от полицията и силите за сигурност от септември миналата година, са били освободени от властите. В изявлението се отбелязва, че "през последните три месеца съдиите, разглеждащи делата на бунтовниците, са направили 2239 посещения в затворите и са провели лични разговори със затворниците".

Арестуваха ирански футболисти за парти с алкохол и жени

На 10 януари, след като размириците стихнаха, иранският главен прокурор Мохамед Джафар Монтазери нареди на полицията да прилага стриктно правилата за обличане на жените, предвидени в закона от 1983 г. В допълнение към глобите, предвидени в Ислямския наказателен кодекс, нарушителките са заплашени от лишаване от свобода за срок от десет дни до два месеца. Според Монтазери "по-сериозно наказание очаква онези, които убеждават и насърчават другите да не носят хиджаб. Те могат да бъдат осъдени на затвор от една до 10 години.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм