Как розето в Прованс се превърна в лятното par excellence питие? И как това "бледорозово, сухо като кост, копринено меко, с нотки на гарига и оживено от спомена за песни на цикади" вино, както поетично го описват всепризнатите Masters of Wine, успя да се издигне във винената йерархия, да се превърне в нещо модерно и търсено, а консумацията му- в истинско изкуство?

„Ако традиционно розето е било местна напитка, то през последните 15 години нарастването на износа му от абсолютната му родина- Югоизточна Франция е от 500 процента“- Това обяви в ефира на Дарик Югоизток ректорът на Бургаския свободен университет проф. д-р Милен Балтов.

В авторската рубрика „Икономистът говори“, той постави фокусът върху темата „Животът е розе“, представи възхода на розето – от Меката на виното в Прованс до ценителите от цял свят и описа  подхода към него - почти като към ритуал:  

„Първото, което трябва да проверим, е каква е температурата навън. И ако е малко над  26 °C, време е в Европа бялото вино да отстъпи на розето. Това изчисление е направено от големите британски вериги. Именно при тази температура идва апетита, вкуса и желанието да се премине към розе. Разбира се, това са и търговски практики. И пак във Великобритания, изследванията показват, че двадесет и шестия градус на всяка дванадесета секунда се продава по една бутилка розе“, посочи проф. Балтов.

Чуйте проф. д-р Милен Балтов в "Икономистът говори" по Дарик Югоизток: