България се подготвя за влизането си в еврозоната в очакване на рецесия, която, по прогнозите на МВФ, ще засегне една трета от ЕС. На този фон продължаваме да усещаме ефектите от двуцифрената инфлация в условията на политическа криза и несигурност. 

Какви са възможностите и рисковете пред страната ни обясни в предаването „Кой говори?” по Дарик радио Евгений Кънев, икономист и финансов анализатор.

Кога да очакваме дигиталното евро?

Спорният руски проект за петролопровод от Бургас до Александруполис, който беше част от Големия шлем на президента Георги Първанов, се възражда.

В сряда служебното правителство одобри Меморандум за разбирателство с Гърция за проучването на възможностите за изграждане на нефтопровод "Александруполис-Бургас". Разликата е, че тук целта не е руският петрол да заобикаля Босфора, а да се пренася нефт от гръцкото пристанище на Егейско море до бургаската петролна рафинерия на "Лукойл", за да се намали зависимостта от Русия.

Икономист по Дарик: Все още сме зависими от Русия

"Още е рано за оценки, тъй като има прекалено сложна оценка на самия проект. Добрата страна на нещата е това, че основната причина да отпадне проектът предния път беше местен референдум в Бургас. Тогава основният риск беше замърсяване на черноморския район около Бургас, предвид факта, че трябваше да идват много кораби от Русия, които образно казано да пълнят тръбата", обясни Евгений Кънев.

Русия забрани износа на петрол за държави и компании, които спазват ценовия таван

"Сега посоката е обратна, рискът се прехвърля към Гърция. От тази гледна точка това е добре, тъй като ще има повече маршрути, няма да разчитаме само на маршрута по Черно море. От друга страна зависи много от детайлите, тъй като има аналог и с договора, който подписахме с турската мрежа. Там отново се диверсифицират маршрутите, но и в двата случая не става ясно дали само неруски газ или неруски нефт ще се ползва, тъй като на практика със споразумението с Турция се отваря широко вратата за руски газ по друг маршрут", добави икономистът.

Икономист по Дарик: Държавата помпа инфлацията, като компенсира бизнеси, които печелят от кризата

По думите му в случая е много важно този проект дали ще работи за България, или ще работи за Лукойл. Според него на практика това по никакъв начин не променя статута на Лукойл като монополист на българския пазар, тъй като просто им помагаме да си диверсифицират източниците за нефт.

"Беше много трудно да се замести изведнъж руският петрол. Това е голямо предизвикателство, защото неруският петрол е по-дефицитен и по-скъп в момента. Не може да се каже, че това е еднозначно лоша стъпка за дерогацията на България от общата забрана за ползването на руски петрол", каза още Евгений Кънев.

„Алфа рисърч“: Близо 50% от българите са против влизането ни в еврозоната

"Дерогацията е добра за Лукойл, ние какво печелим от цялата работа?", попита икономистът.

Евгений Кънев коментира и темата за подготовката за влизането в еврозоната - БНБ работи, но сякаш политическата класа не изглежда единодушна по въпроса. 

"Шумът, който е "за" и "против" еврото е предимно в медиите. Аз в бизнеса не познавам човек, който да е против еврото. Хората, които поддържат такива тези, са в академичните среди", посочи експертът.

Пеканов: Въвеждането на еврото ще е от полза не само за бизнеса, но и за доходите

По думите му, когато се преминава от една система към друга, това е сложен процес. "България прекалено дълго време отлага този процес и плаща скъпо за него. Хората виждат само лошата страна на промяната, не виждат добрата страна на промяната", коментира Евгений Кънев.

"Ако сме в еврозоната, ще можем, макар и малко, да влияем", смята икономистът.

Ние възстановяваме частично суверенитет, а не губим такъв, допълни той.

"Ако се проведе правилна кампания в България, няма да има такъв голям ефект. Всички лоши примери, включително Хърватия, се дължат на факта, че те не са в борд. Когато не си в борд, имаш плаваща валута и лесно се правят спекулации", посочи още Евгений Кънев.

Хърватските банки съобщиха, че са преминали успешно към еврото

Според него, ако се направи една кампания и стане задължително преди въвеждане на еврото всички цени по магазините да бъдат и в евро, всичко ще мине много по-плавно.

"Не е толкова елементарно да се лъже и това да не се забележи от потребителите. Неминуемо е да има временно неудобство от това, че се преминава към евро, но в продължителен период от време цялата икономика печели и всички хора ще спечелят от това нещо", категоричен е икономистът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм