Спомените от пленерите на Дарик радио са прекрасни за всички нас - и в творческо и в приятелско отношение. Всички художници сме заедно и освен че творим близо до природата, ние си почиваме, релаксираме и се забавляваме. Това разказа Моника Роменска - график и уредник в Градската художествена галерия - по повод откриването на изложбата "Колекция с продължение" на Дарик на 30 ноември. В изложението са включени творби на 33-ма автори, участвали в пленерите "Звук и цвят" през изминалите 23 години. 

Рисувахме по стихове на български поети и беше прекрасно, спомня си още Моника Роменска, като цитира и стиховете на Борис Христов, на които самата тя е създала своята графика.

"Всички камъни се раждат свободни и кръгли,
но с времето много от тях попадат в масонското братство
на формите и се отдават на робската  привилегия 
да бъдат крайъгълни."

От 30 ноември до 20 декември 2022 г. пловдивчани и гостите на Пловдив ще могат да се запознаят с творбите на автори от различни поколения, участвали в пленерите „Звук и цвят“, които Дарик организира от 1999 година до днес.

Сред тях са и произведения на Кольо Карамфилов, Ицко Мазнев, Атанас Хранов, Станимир Видев, Димитър Генчев, Емил Атанасов, Иван Шишков, Моника Роменска, Лора Пармакова – знакови имена в съвременното изобразително изкуство, чиято житейска и творческа съдба е свързана с Града под тепетата.

Горди сме, че сме пловдивчани. Хилядолетна култура на Пловдив и уникалната атмосфера на града дават отражение върху творчеството на всеки автор, каза още Моника Роменска. 

„Колекция с продължение“ предколедно в Града под тепетата

До края на годината, освен "Колекция с продължение" на Дарик радио, в залите на Градската художествена галерия, които се намират на 9 локации в града, могат да видят много различни изложби. Сред постоянните експозиции са тези на Георги Божилов - Слона и Цанко Лавренов, изключително ценната иконна сбирка и тази на мексиканска графика, чиито уредник е Моника Роменска.

В залите за временни експозиции ще бъде наредена годишната изложба на Дружеството на пловдивските художници, а в началото на декември, в галерия "Капана" ще бъде открита изложбата "Атон в рисунки и фотографии" на Андрей Янев и Мирослав Дачев. В ГХГ предстои и събитието "Дядо Коледа и приятели", в която участват художници от цяла България.

Асистент продукция и водещ: Искра Койчева

Продуцент и редактор: Лалка Златанова

Монтаж, саунд дизайн и постпродукция: Петър Тодоров