За парите в държавата и в джоба ни си говориха Георги Донков и финансистът Левон Хампарцумян в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

БНБ предвижда ускорено повишаване на лихвите през следващите месеци

Основният лихвен процент, обявяван от БНБ, отново беше увеличен и от 1-ви май той е в размер от 2,77 на 100. Това е тендеция, която започна през октомври миналата година, като от февруари тази година простата годишна лихва расте всеки месец.

Междувременно след 16-годишна пауза Централната банка взе още по-решителни мерки, с които да охлади кредитирането, а с това и ръста на цените вероятно. От 1-ви юни търговските банки трябва да заделят като буфер 10% от събраните депозити, а от 1-ви юли резервите се вдигат на 12%. Това се смята за една от най-суровите мерки като спирачка за раздаването на заеми.

Лагард: Инфлацията в еврозоната ще се забави, но несигурността остава

Решението означава, че БНБ на практика принуждава банките да заделят още поне 7 милиарда лева, които няма да могат да пипат впоследствие.

Централната банка вече вдигна нивото и на т.нар "капиталов буфер", като от догодина ще бъдат отделяни 2% от всеки рисков заем. От БНБ се аргументират с ускореното нарастване на цените, съчетано с увеличението на заплатите, силно потребителско търсене и висок ръст на кредитите за домакинствата.

Финансова инжекция: Големи американски банки наливат 30 милиарда долара във First Republic

От друга страна, България продължава да е все още без държавен бюджет за тази година и все още не е ясно дали депутатите ще имат време и възможност да го приемат. 

"БНБ не предсказва кризи, но е наясно, че ако стигнем до криза, на нас ще ни трябва повече капитал и банките трябва да са по-внимателни в кредитирането. Това са индиректни начини на въздействие върху икономиката, които намаляват или охлаждат кредитния ентусиазъм на банките. Тази мярка е една от най-гъвкавите мерки", заяви Хампарцумян.

Акциите в Европа се понижиха заради опасенията за банковата криза

"Лихвите се вдигат, защото тези пари, които са дадени на пазара, няма как да бъдат прибрани иначе. Не говорим за лихвени нива като преди колапса на КТБ, от които дори човек с по-скромен депозит може да живее добре. Това не е устойчиво и не бива да се прави, но можем да очакваме скромно повишаване върху лихвите по депозитите", каза експертът. 

Над 50% спад на преките чуждестранни инвестиции в страната за януари и февруари

"Няма да има рязко повишаване на лихвите по кредитите. Държавните дългове на южните държави в Европа са нещото, което спира рязкото повишаване на лихвите, защото би могло да предизвика затруднения в изплащането на тези държавни дългове. Европейската централна банка е в деликатна ситуация, защото трябва да се бори с инфлацията, повишавайки лихвите, но същевременно да не задуши икономиката", каза финансистът.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм