Процесът по повишаване на лихвените проценти в страната ще се ускори през следващите месеци, прогнозират от БНБ в традиционното издание „Банките в България“. От Централната банка предупреждават, че има предпоставки за акумулиране на риск в баланса на банковата система.

Банковият сектор работи в условията на висока инфлация и значителна несигурност, пише в анализа на управление „Банков надзор“ на БНБ за последното тримесечие на миналата година.

БНБ не е сезирана за пране на пари на руски олигарси през българска банка

„Краткосрочните рискове в икономическата среда бяха смекчени от наблюдаваното отслабване на затрудненията във веригите за доставки, както и от динамиката на енергийните цени на международните пазари, които се понижиха спрямо нивата, достигнати в предходните месеци“, коментират от БНБ.

От там прогнозират, че глобалният процес по покачване на лихвените равнища ще се усети по-сериозно у нас през следващите месеци.

Над 50% спад на преките чуждестранни инвестиции в страната за януари и февруари

„Макар в непосредствен план бързото нарастване на кредитните обеми да се отразява положително върху доходността на банковия сектор, продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за увеличение на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в баланса на банковата система“.

Това може да доведе до влошаване на кредитния портфейл на банките. Като цяло те са много ликвидни и добре капитализирани.

Колко пари върнаха у дома българските емигранти през януари?

„Независимо от това кредитните институции следва да управляват ликвидността си в съответствие с високата степен на несигурност и вероятността от изменения в обема и структурата на депозитите, породени от неблагоприятни промени във финансовото състояние на предприятията и домакинствата“, пишат още от БНБ.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм