Повече от 600 младежи в Швеция, сред които и активистката Грета Тунберг, подадоха иск срещу шведската държава, обвинявайки я в бездействие по отношение на климата - първият такъв иск в страната.

"Никога досега в шведската правна система не е имало толкова мащабно дело", заяви Ида Едлинг, член на организацията "Аврора", която стои зад иска.

„Не беше лесно“: COP27 постигна споразумение за изменението на климата

Искът, символично внесен в Стокхолмския окръжен съд по време на протест в града, преди това е бил подаден по електронен път в друг съд в Стокхолм, заявиха от "Аурора".

Съдебният иск, който се подготвя от две години, идва в момент, в който новото дясно правителство на Швеция е подложено на нарастващи критики заради неадекватните цели в областта на климата.

Моа Видмарк, 19-годишна студентка, заяви, че участва в демонстрацията, защото "климатичната криза е тревожна и страшна - вървим към катастрофа".

Грета Тунберг вързнамерява „да предаде щафетата“ на други

Въпреки че искът е първият в шведските съдилища, шестима португалски младежи заведоха дело срещу Швеция и 32 други държави в Европейския съд по правата на човека, обвинявайки ги, че не са се справили адекватно с климатичната криза.

"Ако спечелим, ще има присъда, която ще гласи, че шведската държава е длъжна да направи своя дял от глобалните мерки, необходими на света, за да постигне целта от 1,5 градуса", каза Едлинг.

Защо екоактивистите атакуват произведения на изкуството?

През последните години все повече организации и граждани се обръщат към съдилищата, за да критикуват това, което според тях е бездействие на правителството по отношение на климата.

През декември 2019 г. Върховният съд на Нидерландия нареди на правителството да намали парниковите газове с поне 25 % до 2020 г. по знаково дело, заведено от екологична група.

Грета Тунберг: Путин и Тръмп са уплашени от мен и са ме нарочили

В подобен случай във Франция над два милиона граждани дадоха под съд френската държава за това, че не е предприела действия срещу изменението на климата.

В доклад, публикуван по-рано тази седмица, Шведският институт по метеорология и хидрология съобщи, че средната температура в Швеция се е повишила с близо два градуса по Целзий (35,6 градуса по Фаренхайт) от края на XIX в., което е два пъти по-бързо от средното за света.

Грета Тунберг: Германия прави „грешка“, като се отказва от ядрената енергия заради въглищата

Снежната покривка вече трае две седмици по-малко, а валежите са се увеличили.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм