На Световната среща на върха за климата (COP27) в Египет сутринта в неделя делегати приеха трудно постигнато окончателно споразумение, което създава фонд за подпомагане на бедните страни, засегнати от бедствия, свързани с климата. Въпреки това усилията за борба с емисиите, които ги причиняват, не бяха укрепени.

В окончателната си декларация около 200 държави потвърждават също така предишното си решение за постепенно премахване на въглищата. За сбогом на петрола и газа обаче не се споменава никъде. По този начин декларацията не отговаря на исканията на много държави, активисти за климата и еколози.

Грета Тунберг вързнамерява „да предаде щафетата“ на други

„Не беше лесно. Работихме денонощно“, каза президентът на COP Самех Шукри в края на конференцията в неделя сутринта. „Всички пропуски, които може да е имало, не са били умишлени.“

Разговорите между представители на около 200 страни бяха напрегнати на моменти, но „в крайна сметка успяхме“, каза Шукри. „Споразумението за нова сума пари за последиците от климатичните щети в по-бедните страни дава надежда на милиони от засегнатите по света.“

Климатични промени: Ледниците на Килиманджаро ще изчезнат до 2050 година

Конференцията се удължи с повече от 36 часа

Новият компенсационен фонд има за цел да смекчи неизбежните последици от глобалното затопляне, като например все по-чести суши, наводнения и бури, но също и покачване на морското равнище. Конференцията бе удължена с повече от 36 часа. В решението не се споменават суми за новия фонд, нито кой точно трябва да ги внесе. Това ще се изясни по-късно. Развиващите се страни, които са особено изложени на риск, трябва да бъдат облагодетелствани.

Във финалната декларация държавите също са приканени да подобрят своите планове за опазване на климата най-късно до следващата климатична конференция, която ще се проведе в Обединените арабски емирства в края на 2023 г. 

Среща на лидерите в Египет: Кой ще присъства на COP27?

Първоначално САЩ блокираха новия компенсационен фонд, докато групата от повече от 130 развиващи се страни, известна като G77, заедно с Китай, оказаха натиск. След първоначалното нежелание Европейският съюз най-накрая промени решението си.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече новия фонд за щети от климата важна стъпка към справедливост. „Разбира се, това не е достатъчно, но е спешно необходим сигнал за възстановяване на изгубеното доверие.“

Новият британски премиер отложи приемането на спешен бюджетен план

Китай продължава да се вижда като развиваща се страна

Един от спорните аспекти на въпроса е ролята на Китай. Страната, която заема първо място по вредни за климата емисии, иска да продължи да бъде възприемана като развиваща се страна в международната защита на климата. Това беше предвидено в Протокола от Киото преди 30 години.

Западните държави вече не искат да класифицират страната като страна получател поради икономическата й мощ и ролята й на най-големия източник на парникови газове.

Китайският преговарящ Сие Джънхуа каза, че развиващите се страни трябва да получат парите, но даде приоритет на „уязвимите държави“.

Организацията за опазване на околната среда „Грийнпийс“ реагира на климатичната конференция в Шарм ел Шейх със смесени чувства: „С настоящия резултат пътят към климатичния ад е неизбежен, защото краят на петрола и газа не се вижда. Това обаче също отдалечава целта от 1,5 градуса. Въпреки това може да се запише един успех: може да се създаде финансова банка за щети и загуби, свързани с климата“, се казва в изявление.

„Вместо безцелни процеси, имаме нужда от амбициозни действия за намаляване на емисиите, насоки за адаптиране, равенство между половете и финансиране на климата“, твърдят още от организацията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм