Шведската екоактивистка Грета Тунберг възнамерява "да предаде щафетата" на други, обяви самата тя в интервю, публикувано на фона на конференцията за климата COP27 в Египет, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

"Трябва да чуем разказите и преживяванията на хората, които са най-засегнати от климатичната криза. Това е моментът да предам щафетата на онези, които наистина имат истории за разказване. Имаме нужда от нова перспектива", смята Тунберг.

Среща на лидерите в Египет: Кой ще присъства на COP27?

"Става още по-лицемерно, когато хората в Швеция например казват, че ще можем да се адаптираме, и че не трябва да се страхуваме от това, което може да се случи в бъдеще", допълни Тунберг.

"Трудно е да повярваме на някои изявления на световните лидери и държавни глави пред микрофоните", посочи природозащитничката.

Според нея липсата на познания (за климата) от страна на някои от най-влиятелните хора на планетата е „шокираща“.

Грета Тунберг: Путин и Тръмп са уплашени от мен и са ме нарочили

Следващата година младата шведка, която не посочи конкретно с какво ще се занимава, след като се оттегли, планира да се запише като студентка.

Грета Тунберг не взе участие в конференцията за климата COP27, провеждаща се в Египет. „Няма да отида на COP27 по много причини, но пространството за гражданското общество тази година е изключително ограничено“, каза шведският активист.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм