С голям винен празник в събота и неделя Пловдив изразява уважението си към вековните традиции в страната ни и към модерното българско винарство, което е в постоянен възход.

За четвърта поредна година Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП) организира Международния ден на мавруда. Ежегодното винено събитие допринася за популяризирането на българското вино и винения туризъм сред местни и чуждестранни потребители.

Тази година Международният ден на мавруда се празнува у нас с цели четири двудневни градски винени фестивали - в София, Велико Търново, Варна и Пловдив.

Последният за 2023 г. фестивал -  Urban Wine Fest - Пловдив 2023, е днес и утре в центъра на града - на площадчето над тунела на ул. „Гладстон“. Вино любители ще могат да се запознаят с над 40 вина местни сортове, представени от експерти и ще могат да се насладят на вкусна улична храна. За истинското празнично настроение ще допринесат вълшебните звуци на Духов оркестър Пловдив и подбраната музика от DJ Manev.

Основният подбор от вина включва 36 етикета на 34 винарски изби от всички винени региони на България: пенливи вина, бели, розе, оранжеви, червени. Някои от тях са биологични или натурални. Особено интересно е, че ще може да опитате вина от 17 български сорта!

Именно местните сортове са онези, които оформят характерното лице на всяка винарска страна, те изграждат индивидуалността и неповторимостта на виното ѝ и спомагат за успешното му налагане на световната винена карта.

Не случайно Пловдив е избран да бъде последен като домакин на серията фестивали. Преди близо 100 години, на Димитровден, когато повечето винари вадят виното от джибрите, майсторът на Станимашката малага от Асеновград, Аристи Чорбаджаков - Чорбаджака, започвал гроздобер. Неговата прецизност в грижите за лозята и майсторлък в правенето на вино и до днес са пример за качество и отношение към занаята. Затовa именно Димитровден, 26-ти октомври е избран да бъде празник на българското вино и Международен ден на мавруда. В народния календар с Димитровден се отбелязва и началото на зимните и по-студени месеци. Време за червено вино, споделено с близки и приятели.

Входът за Urban Wine Fest Пловдив 2023 е свободен.

Инициативата е на Българската асоциация на винените професионалисти и се провежда под патронажа на Министъра на туризма, с официалната подкрепа на Министерство на туризма, Министерство на земеделието и Община Пловдив. Събитието се финансира от “Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2023 год.