Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев самият той да застане начело на Министерството на външните работа (МВнР). Това заяви Главчев в изявление пред журналисти в АЕЦ „Козлодуй“. Заедно със служебния министър на енергетиката Владимир Малинов той провери доставката на американското ядрено гориво „Уестингхаус“ за АЕЦ „Козлодуй“. 

„Няма да има смяна на външен министър. Вчера (б.р. - петък) водихме разговор с президента Радев и аз му предложих аз да поема Външно министерство. Ако издаде указ да поема Министерството на външните работи, ще нося политическа отговорност и за Външно. В сегашния състав с министър Димитров цялата политическа отговорност я поема президентът Радев“, каза още Димитър Главчев.

На въпрос дали това означава, че недоверието към настоящия дипломат №1 Стефан Димитров продължава, Главчев каза: „Старите хора казват, че доверието е като душата, веднъж напусне ли, няма връщане“.

„Очаквам решението на президента. Ако това стане (б.р. - да съвмести и МВнР), аз лично ще отговарм за изборите в чужбина. Към момента подготовката за вота върви нормално“, допълни Главчев.

По-късно през деня президентът Радев потвърди, че в петък вечерта е получил „това авангардно предложение“.

„Посъветвах го да проучи повече нещата, защото ми се струва, че той все още не е разбрал с какво се е заел като премиер, да не говорим за външен министър“, добави държавният глава.

Той уточни, че в понеделник ще разговаря отново със служебния премиер и, ако Главчев държи, ще приеме всичките му  предложения. 

„Имаме множество прекрасни дипломати, които са готови веднага да поемат министерството и да свършат работата по-добре от Даниел Митов“, каза Румен Радев.

Сагата с поста „външен министър“ се роди още при разговорите за ротацията на правителството с премиер Николай Денков, но достигна своя връх, когато Главчев първо предложи на президента, начело на МВнР да застане Стефан Димитров, а малко след това пожела да го замени със зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов. Решението му за това дойде само няколко часа, след като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува Стефан Димитров. Това стана причина за обвинения в ярка политическа оцветеност на служебния кабинет и искане на вот на недоверие от „Възраждане“, ИТН и БСП срещу кабинета.

В крайна сметка в петък Митов заяви, че оттегля одобрението си да оглави МВнР, за да не бъде „ябълката на раздора“. А Стефан Димитров каза, че продължава да работи във външно министерство, докато президента не издаде друг указ.

 „Макар да му отне почти седмица, г-н Митов най-сетне проумя, че ако го бях назначил на този пост, той щеше да изпадне в тежък конфликт на интереси, защото министърът на външните работи е пряко отговорен за организацията на изборите в чужбина. Това няма как да стане, ако на поста е заместник- председател на партия, която участва в изборите. Нека е ясно в случая, че аз не съм защитавал г-н Стефан Димитров. Аз съм бил против това заместник-председател на партия да отговаря за изборите в чужбина", коментира президентът.

Той уточни, че не се е бъркал в решенията на Главчев. Намесил се е само тогава, когато „нещата излязоха извън контрол, извън нормалността“, защото „заместник-председател на партия да организира избори би дискредитирало целия изборен процес“.

Държавният глава посъветва Главчев да се консултира с експерти дали може да съвместява длъжността на служебен премиер и външен министър и подчерта:

„Нека не си правим илюзии, че г-н Главчев ще може да овладява процесите във външно министерство.“

Президентът коментира и твърденията на Кирил Петков, който ден по-рано заяви, че той, ГЕРБ и ДПС са в „тайна координация“.

„Като слушам фантазиите на някои политици, разбирам защо техните напъни да реформират Конституцията родиха едно недоносче, което ни сервира целият този хаос в момента. Ужасно нелепо е хората, които довчера бяха коалиционни партньори на ГЕРБ и ДПС, в момента да им се привижда, че аз се колаборирам с ГЕРБ и ДПС. Тази ревност е абсолютно смехотворна. Тези хора, вместо да ни занимават със своите фантазии, дължат ясен отговор на българските избиратели – дали ще възродят порочната сглобка и отново ще формират това мнозинство, което ни докара до тези промени в Конституцията и което ни докара всички тези проблеми, които днес трябва да решаваме“, заяви президентът.