„Оттеглям своето одобрение да бъда външен министър“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред журналисти в Народното събрание.

„В тази ситуация не бива да се превръщам в „ябълка на раздора“ и в каквато и да е била фигура, която да разделя и да пречи на институциите да си вършат работата“, каза още Митов.

Митов действително се превърна в „ябълката на раздора“, след като служебният премиер Димитър Главчев поиска именно зам.-председателят на ГЕРБ да застане начело на Министерството на външните работи (МВнР), малко, след като за този пост бе предложил Стефан Димитров. Решението на Главчев дойде и само няколко часа, след като лидера на ГЕРБ Бойко Борисов публично изрази неодобрението си от Стефан Димитров начело на МВнР. Това лавинообразно доведе до обвинения за политическа обвързаност на „служебния кабинет“, а ИТН, БСП и „Възраждане“ дори поискаха вот на недоверие на служебното правителство.

Митов днес заяви, че и преди е бил външен министър и обясни, че в тази ситуация държавата трябва да има ясен външнополитически курс, който да е проатлантически, про-НАТО, проевропейски. Въпреки това се отказва от поста.

Решението на Митов дойде само два часа, след като служебният премиер Димитър Главчев проведе среща с президента Румен Радев по повод искането му за смяна на министрите в МВнР и на земеделието. 

Чуйте прикачения звуков файл.