Предложенията на Димитър Главчев за министри в служебния кабинет не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Това заяви пред журналисти държавният глава Румен Радев.

На въпроса дали ще подпише указите за смяната на двама министри - на външните работи и на земеделието, Радев не отговори, но подчерта, че иска да обсъди мотивите на служебния премиер Димитър Главчев.

По думите му в стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите, които гласуваха промените в Конституцията всъщност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства.

Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредното доказателство за провала на конституционната реформа, категоричен беше Радев. Президентът обяви, че ще покани служебния премиер на разговор в петък, за да обсъдят поисканите смени на министри в кабинета. 

“Вече виждате как от партийни събрания се раздават разпореждания. Как се заплашва министър-председателят и аз мога да се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и изобщо върху цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник“, коментира държавният глава. 

Той изтъкна, че във времето, в което е отговарял за служебните правителства, партиите не са могли да си помислят “за подобни вмешателства“.

“За външния министър стана ясно откъде идва заръката, но кой поръча смяната и на земеделския министър, когато господин Главчев лично представи за оставане в служебния кабинет, в дух на приемственост и като доказан мениджърски опит в областта. Според вас не е ли странно министър-председател да се сменя през ден мнението и нормално ли изобщо през ден да сменяме по министър?! Така объркваме и обществото, и бизнеса, и партньорите.

Аз вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на министър-председателя за състава на служебния кабинет, но и ще настоявам и той да се спази обещанието, което даде пред мен и пред обществото, че ще предложи кабинет равно отдалечен от всички партии“.