Служебният външен министър Стефан Димитров ще остане начело на Министерството на външните работи (МВнР), докато президентът Румен Радев не подпише указ за освобождаването му. Това заяви самият той пред журналисти. Изявлението си той направи няколко часа, след като предложеният да го замести от служебния премиер Димитър Главчев – зам.-председател на ГЕРБ Даниел Митов заяви, че оттегля одобрението си за поста, за да не става „ябълката на раздора“.

Димитров днес посочи, че диалогът с Главчев е възстановен. 

„Моята цел е да помогна за две основни неща. Първото - провеждането на честни избори в чужбина, осигуряването на условията за това и второ - осигуряването на нормална работа в МВнР. Ако преценя и видя, че това не може да се спази, аз ще съм този, който ще помоли да бъде освободен“, каза Димитров.

Той уточни, че не е политик, а дипломат.

„Очевидно са се получили някакви недоразумения в комуникацията между мен и премиера. Телефонът на един посланик е 24 часа включен, аз разполагам с три телефона, тоест това за мен не е проблем, въпросът е в комуникацията между нас“, каза той.

Вътрешният минисътр уточни, че нападките срещу него са станали твърде лични.

„Аз не участвам в предизборни кампании, няма и да участвам. Цял живот съм бил в поприще, което няма нищо общо“, уточни той.

И подчерта, че няма никаква промяна на българската позиция по отношение на Украйна или конфликта между Израел и Иран. Уточни и, че срещата с помощник-секретая на НАТО Джеймс О' Брайън не е била отменяна, а на нея е присъствал американския посланик.

Междувременно пред БНТ служебният премиер Димитър Главчев коментира, че бил забравил, че Митов е зам.-шеф на ГЕРБ, което стана основна причина кабинетът му да се смята за силно обвързан политически с лидера на партията Бойко Борисов, от която самият той е бил депутат. 

„Аз, честно казано, бях забравил, че г-н Митов е заместник-председател (на ГЕРБ - бел.ред.), съвсем искрено ви говоря“, каза Главчев.

Той уточни и защо точно Митов е предложил да смени Стефан Димитров.

„Мотивът ми да му предложа на него е, че от всички външни министри, които са през последните години били на този пост, познавам най-добре именно него“.

Чуйте прикачения звуков файл.