Съпредседателят на „Продължаваме промяната– Демократична България“ Кирил Петков заяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че явно има тайна координация между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и държавния глава Румен Радев. По думите му тази координация в момента започва да се разпада и "те се чудят как да си удържат сделката".

Петков допълни още, че служебният министър на външните работи Стефан Димитров, който служебният премиерът Димитър Главчев предложи да бъде сменен, "явно не е с евроатлантически поглед", а напротив "вдигнал е веждите" на много хора, когато се изказал с проруска риторика.

Според Христо Иванов пък „архитект“ на тази нова сглобка е Пеевски.

"Интересно, защото Румен Радев по време на консултациите каза, че не може да има каквото и да било отношение към състава на служебното правителство, сега, като вече няма консултации, се оказва, че има отношение. Той тогава не повдигна въпроса за вътрешния министър, а сега повдига въпроса за външния министър", заяви Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ намеси името и на изпълващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, който участвал чрез своя заместник и настоящ служебен министър на правосъдието Мария Павлова.