"Демокрация не може да се защитава с лицемерие, нито държавност може да се пази с разделение и с постоянно вдигнат юмрук!".

Това заявиха от партия ГЕРБ-СДС по повод изказването на президента Румен Радев, че с "поведението си властта руши демократичния консенсус, без който няма европейска перспектива за България". 

По-рано пък Лена Бориславова написа в профила си във Фейсбук: "Иронията на днешния ден: Ако не съществуваше рискът от поредни безрезултатни избори и Румен Радев да продължи да управлява страната като я отдалечава и излага в Европа, като сключва тайно договори с "Боташ" за руски газ, като плаши народа с войни и студени зими, като контролира службите и назначения от него главен секретар на МВР; рискът да сме без бюджет (защото Радев отказа да го внесе през февруари), да не приемем законите по ПВУ (които служебните кабинети не написаха) и да загубим милиони европейско финансиране, може би нямаше да се стигне до тежкото решение да трябва да сглобяваме редовен кабинет с най-големия ни опонент", гласи целият пост на Бориславова.

„Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и омерзително съглашателство. В момента отговорността е  напълно размита“, каза по-рано президентът. Според него с поведението си властта тласка обществото към хаос.

Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медии, призовава се към цензура, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели. Нещо повече – организира се политическият дебат с агитки и заплахи. Посяга се на Конституцията и на балансите, заложени в нея, коментира още президентът.

Какво още каза той, можете да прочетете тук:

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм