Когато държавата е слаба, мафията е силна. Така президентът Румен Радев коментира убийството на Алексей Петров. Според Радев българите очакват да се отговори на това каква е ролята на Алексей Петров в стъкмяването на управляващата коалиция, какви ангажименти са поемани към него, какви постове са му обещавани, от кого и при какви условия.

По думите му правителството страда от „властова булимия”.

Президентът Румен Радев заяви, че няма да свика Консултативния съвет по национална сигурност, каквито призиви отправиха политически фигури. политически фигури.

На въпрос дали ще свика Консултативен съвет за национална сигурност, президентът отговори: „С кого – с хората от записите и с техните ортаци от тъмните политически сенки? Не мисля, че това е от полза за националната сигурност“. 

„Потвърждава се максимата, че когато държавата е слаба, мафията е силна. А държавата е слаба, защото сегашното управление бе заченато в скандални записи и омерзително съглашателство. В момента отговорността е  напълно размита“, добави президентът. Според него с поведението си властта тласка обществото към хаос.

Държавният глава е на мнение, че се руши демократичният консенсус, който е в основата на мирния ни преход и без който няма европейска перспектива за България. 

Публикуват се черни списъци на граждани и журналисти, притискат се медии, призовава се към цензура, овладяват се МВР и службите за опорочаване на изборите и за тяхното използване за користни политически и икономически цели. Нещо повече – организира се политическият дебат с агитки и заплахи. Посяга се на Конституцията и на балансите, заложени в нея, коментира още президентът. 

Попитан за коментар относно убийството на Алексей Петров, Румен Радев заяви, че българите очакват отговори каква е ролята на Петров в „стъкмяването на коалицията, какви ангажименти са поемани към него, какви високи постове в държавата са му обещавани, от кого и при какви условия“.

Според Радев поисканата от кабинета „Денков” смяна на главния секретар на МВР заради липса на координация с вътрешния министър показва, че правителството използва всеки свой провал като повод за заграбване на още власт.

Държавният глава уточни, че България има нужда от обединяване срещу похищението на демокрацията и европейското бъдеще на страната ни, като по думите му 3 март е каузата, която обединява миони българи по света и у нас.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм