„Войната в Украйна е най-тежката война след Втората световна война. Всички индустрии се задъхват освен руската, която е способна да произвежда неограничено количество боеприпаси“. Това заяви в предаването „Кой говори“ по Дарик Александър Леви, френски журналист с български произход, създател на медийния канал „SVODKA“, информиращ за случващото се на фронта в Украйна.

Той определи войната като „лакома“ от артилерийска гледна точка. 

Според Леви Русия е богата страна на петрол и газ, но с много бедни хора. „Хитър беше ходът на Путин да развърже кесията и да плаща повече на руските войнци като стимул“, каза журналистът. Той коментира и проведената конференция в Париж преди дни, на която френският президент Еманюел Макрон каза, че се допуска включването на западни войски в Украйна.

Изказването му предизвика вълна от реакция в ЕС, като редица страни членки, включително и България, заявиха, че няма да пращат свои военни сили в Украйна.

За Макрон бяха много по-важни реакциите в света и то по-скоро в Европейския съюз, където неговият глас взе все по-малко да се чува“, каза Леви. И допълни, че действията на френския президент са израз на желание да влезе в „голямата игра около Украйна, която е монополизирана от други международни актьори“. 

Александър Леви определи и неанонсирането посещение на украинския президент Володимир Зеленски в столицата на Албания като „неслучайно“, имайки предвид голямото количесто боеприпаси, които се съхраняват в складовете там. Той уточни, че над 80% от оборудването, което използват украинските войници е от „съветско“ време.

Чуйте целия разговор в прикячения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм