ЕС и НАТО нямат планове за изпращане на съхопътни войски на Украйна, съобщи БНР. Първоначално бе цитирано изявление на говорителя на Европейската служба за външна дейност Петер Стано, според който няма решение на ниво ЕС да се изпращат сухопътни войски или каквито и да било сухопътни сили в Украйна. Коментарът му е в отговор на въпрос за думите на френския президент Еманюел Макрон, че не изключва такава възможност.  

Стано е припомнил, че на общностно равнище има консенсус да се помага на Украйна, за да спечели войната с Русия. "Как обаче да става това, се решава на национално ниво", е подчертал той.

От НАТО също посочват, че алиансът "няма планове" да изпрати сухопътни части в Украйна.Великобритания няма планове за широкомащабно разполагане на войници в Украйна, заяви днес говорител на премиера Риши Сунак.

"Отвъд малкия брой персонал, който имаме в страната в подкрепа на въоръжените сили на Украйна, нямаме никакви планове за широкомащабно разполагане", заяви говорителят пред репортери.

На свой ред германският канцлер Олаф Шолц също отхвърли възможността европейски страни и членки на НАТО да изпратят сухопътни сили в Украйна. Но Шолц заяви, че европейските лидери изглежда са готови да купуват оръжие от трети страни извън Европа като начин да ускорят военните доставки за Европа. 

Говорител на испанското правителство също заяви, че Мадрид не е съгласен с изпращането на европейски войски в Украйна.

По-рано през деня президентът Румен Радев коментира сигналите от Париж с надежда европейските лидери да „проявят достатъчно разум и един много разумен подход към подкрепата на Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация“.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм