Министър-председателят акад. Николай Денков пристигна в украинската столица тази сутрин, съобщиха от правителствената пресслужба. Денков ще изрази, че „правителството ни стои твърдо на страната на справедливостта и ще продължи да отстоява независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

В прессъобщението се посочва, че България е част от усилията на Европейския съюз, НАТО и международната демократична общност в подкрепа на Украйна, както и, че страната ни подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници, напомни акад. Денков преди заминаването си. Страната ни поддържа и украинската формула за справедлив, всеобхватен и траен мир, основан на принципите на Устава на ООН и международното право, както и всички усилия за световна среща на върха за мира с възможно най-широка международна подкрепа.

Визитата на акад. Денков в Киев е дни след навършване на 2 години от началото на войната в Украйна. Заедно с него са и министрите на правосъдието Атанас Славов, на енергетиката - Румен Радев, на околната среда и водите - Юлиян Попов, заместник-министрите на външните работи и отбраната - Тихомир Стойчев и Станимир Георгиев, както и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България, каза премиерът Николай Денков в Киев по време на съвместен брифинг с украинския президент Володимир Зеленски. Денков допълни, че войната на Русия срещу Украйна е война срещу Европа и целия демократичен свят и вече е ясно, че целите на Путин се простират и извън територията на Украйна.

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм