„Вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много разумен подход към подкрепата на Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация, да не стигаме до риск от Трета световна война и ядрен конфликт, защото изпращането, макар и на основата на двустранно споразумение, на войски от НАТО-вска страна, означава глобален сблъсък, означава неимоверно нарастване на риска от ядрен конфликт“. Този призив към европейските лидери направи днес президентът Румен Радев в изявление при официалното посещение на президента на Република Словения Наташа Пирц Мусар.

Президентът обяви, че следи с „интерес и нескрита тревога“ срещата на европейските лидери в Париж, където, според него започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави.

„Всички ние виждаме, че стратегията за даване на още и още, и още оръжие явно не дава резултат. И тук трябва да бъдем много внимателни, защото големият проблем не е в оръжието. Големият проблем е, че започват да свършват хората на бойното поле“, каза президентът. И добави: „Очаквам българският премиер да даде повече разяснения за това, което той вчера изложи като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България“. Вчера акад. Николай Денков посети Киев и се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски, пред който изрази подкрепата на страната ни за украинския народ.

По думите на Румен Радев ние не можем да изоставим Украйна сама, защото това би означавало да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности в международното право.

"Но не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален сблъсък, така че очакваме балансирани решения и разумен подход, най-вече от страна на българското правителство", каза Радев.

Той и президентът на Словения Наташа Пирц Мусар са изразили мнение, че ЕС трябва да съобразява със своите решения и правила и България и Румъния не могат за стоят повече извън пълноправното членство в Шенген.

"И то във време на енергийна и икономическа криза, във време на война, когато военната мобилност е основен фактор за гарантиране на мира, сигурността и стаблиността", обясни президентът.  

Румен Радев добави, че и двамата президенти стоят зад убеждението, че не може да има сигурност в Европа без сигурност и стабилност на западните Балкани и стоят твърдо зад усилията за ускорена интеграция на западните Балкани, но този процес и принципът на собствените заслуги не трябва да става заложник на геополитически съображения.

Целият коментар на президента Румен Радев чуйте в прикачения звуков файл