Премиерът Николай Денков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски по време на посещение в Киев. На пресконференция след срещата Денков подчерта, че България застава безпрекословно на страната на Украйна в „тази несправедлива и брутална военна агресия” и допълни, че амбициите на  Русия са директна заплаха и за националната сигурност на България. Володимир Зеленски благодари за оказваната подкрепа от българските власти и коментира, че цени активната роля на България в процеса за постигане на мир. Денков и Зеленски са обсъдили и възможностите за сътрудничество в енергетиката и в отбранителното производство. 

Амбициите на руската агресия са директна заплаха и за националната сигурност на България, каза премиерът Николай Денков след срещата си с украинския президент Зеленски.

Продължаващата вече две години пълномащабна война на Русия в Украйна, е война срещу Европа, срещу целия демократичен свят. Вече е ясно, че целите на Путин се простират извън пределите на Украйна. Амбициите на руската агресия са заплаха и за националната сигурност на България,” каза акад. Денков. Той обясни, че подкрепата ни за Украйна е защита за нас самите. 

Денков коментира още, че управляващите в България работят за осигуряване на максимална по възможностите на страната подкрепа за Украйна и България остава ангажирана с прилагането на формулата за мир. „Русия не може да спечели тази война и един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ. България остава солидарна с Украйна в битката й за справедлив мир – мир за Украйна и за всички демократични народи. Слава за народите“, каза Денков.

Президентът  Володимир Зеленски коментира, че цени всяка политическа подкрепа за украинската отбрана.

Благодаря на България за подкрепата на нашите усилия в Черно море. За дунавския регион е изключително важно, че търговските потоци и нормалното корабоплаване са възстановени. Обсъдихме сътрудничество в енергетиката и отбранителното производство. Нашият приоритет е и ще бъде колкото е възможно повече сътрудничество с България по политически въпроси, както и по въпросите на правосъдието”, коментира Зеленски.

Той каза още, че подкрепя натиска на България върху Русия, чрез налагането на санкции за конфискация на руските активи. И добави: „Важно е, че България вече помага за установяване на пълната истина за руските военнопрестъпници и е готова да участва възможно най-активно в работата по изправянето на Русия под отговорност за основното първично престъпление. Престъплението агресия, породило всички други руски престъпления от тази война.”

Зеленски допълни, че цени подкрепата на България за евроинтеграцията на Украйна. 

Българският премиер подари на Володимир Зеленски реплика на меча на хан Кубрат, като му каза, че този подарък има два символа: "Единият е, че свободата се постига с меч. Вторият е, че хан Кубрат, който е живял в земите на Украйна и който е първият исторически регистриран в летописите владетел на България, е показал, че за да можете да успеете, трябва да бъдете единни".

"България, е показал, че за да можете да успеете, трябва да бъдете единни", допълни Денков.

Премиерът добави още, че подаръкът символизира "европейските усилия да се помогне на една от европейските нации, която се намира в затруднение".

"Това е нашият знак, освен всички друго, което правим, че сме заедно с вас в тази битка. Ще бъдем заедно толкова, колкото е необходимо", заключи Денков.

Чуйте подробностите в прикачения звуков файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм