„Ключово е всички да спазваме една добра кибер хигиена. Както учим децата да си мият ръцете си и да пресичат внимателно, така и трябва да ги учим да внимават какво правят онлайн“, заяви специалистът по киберсигурност Николай Петков в предаването „Кой говори?“ по Дарик радио.

Той допълни, че е изключително важно да насърчаваме критичното мислене на децата, но е най-добре първо да научим себе си. Правилно е родителите да правят детски профили за децата си, а не да регистрират устройството като свое.

Могат ли социалните медии да ни разболеят психически

„Много е трудно да обясниш на едно дете кои линкове трябва или не трябва да отваря. При децата често се случват измами и злоупотреби чрез мобилни приложения и игри. Периодът на юношеството е труден заради бунта към родителите и авторитетите, които те срещат, включително и онлайн. В този период е много важно да развиваме критичното мислене на децата си. Трябва да сме постоянни като родители, не да забраняваме, а да се опитваме да коригираме и посочваме добрите примери“ сподели Антоанета Василева от Център за безопасен интернет.

Гостите коментираха и случая с група български инфлуенсъри, заснели видеоклип в пловдивски мол, където се  вижда как вързано за каишка момче изпълнява команди като куче. В последствие се оказа, че момчето е със специални образователни потребности. Въпросното видео предизвика остра обществена реакция, както и бързата намеса на институциите.

„Веднъж каченно едно съдържание, трудно може да бъде свалено. Възможно е да бъде изтрито от конкретна платформа, но не и изцяло. То продължава да вирее някъде в интернет“ заяви Петър.

След бруталния клип: Задържаха инфлуенсърите Чеченеца и Куката

Антоанета отбеляза, че всеки подобен случай е пример за вредно и опасно съдържание. Тя допълни, че тормозът спрямо деца в интернет нараства.  

„През последната година получихме над 23 хиляди сигнала по горещата ни линия, като близо 90% бяха за сексуален тормоз върху деца.

Активисти пред Дарик: Насилието в България е широко разпространен проблем

Специалистите заявиха, че темата трябва да бъде насочена и към родителите. Когато родителите дадат телефон на своето дете, те трябва да са наясно и с опасностите, които крие това решение.

„Забраната за използване на интернет от децата е непълноценна и неефективна. Дигиталният свят е много полезен, но е важно да се научим да се възползваме от него. Проблем е, че и възрастните срещат затруднения в интернет пространството“, заяви Антоанета.

Интерпол вече ще гони престъпници и виртуално: създава секретен щаб в метавселената

Николай Петков изтъкна значението на превенцията

„Ние сме част от еда верига с три основни елемента: редители, създатели на съдържание, дистирбутори, сред които са предимно нашите деца. Важно е да се работи превантивно. Не може да даваме устройства на хора, които още нямат съзнанието да боравят с тях. Това трябва да се случи поетапно, чрез първоначални рестрикции и поетапно гласуване на доверие, когато виждаме, че децата започват да разбират все повече и по-добре.“

„Важно е да учим децата не само на критично мислене, но и на дигитални принципи. Важно е не само какво консумират, но и какво публикуват“, допълни Антоанета.

„Дигиталното пространство ще се развие още повече в близките няколко години затова е важно да използваме максимално знанията и ресурсите, с които боравим сега. Има много заплахи, които не осъзнаваме, а те са непрестанна част от ежедневието ни,“ отбеляза Николай.

Той допълни, че инфлуенсърите също се срещат с такива трудности и заплахи и е добре да споделят и за тази част от дигиталния свят. Те носят голяма социална отговорност и е нужно да дават добър пример. Като такъв Николай изтъкна скорошното послание, което Димитър Бербатов отправи към младежите.

Да казваш „благодаря“, това те прави „cool“

В края на разговора Антоанета отбеляза и ролята на институциите и отправи апел към подобряване на тяхната работа.

„Усещането за безнаказаност в интернет е потискащо. Най-голямата заплаха идва от онлайн тормоза, който все още не е криминализиран. Българските институции трябва да вземат мерки и политиките да започнат да работят в тази посока“. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм