„Проблемите с насилието са много разпространени в обществото. Вероятно се дължат на липса на култура и емпатия. Забелязват се изключителна апатия и незаинтересованост. Не бива да има живо същество, което да бъде изтезавано“ сподели Силвия Братанова от гражданска инициатива „Справедливост за Мечо“ в предаването „Кой говори?“ по Дарик радио.

Иван Димитров и Силвия Братанова споделиха, че тяхната гражданска инициатива става сдружение с име „We are Мечо“, за да продължат своята кауза и да се борят срещу насилието над животни. Те имат затворена фейсбук група и публична страница, на които често получават сигнали за изтезавани животни. Двамата отбелязват, че най-потресаващите случаи са от провинцията.

Жестокият тормоз над бездомното куче Мечо в края на миналата година предизвикаха остра обществена реакция, а борбата на организациите продължава. 

Демонстрати протестират срещу насилника на кучето Мечо

Силвия сподели, че Мечо е добре. Той е обгрижван, но все още не е осиновен и е в приют.

„Извършителят бе задържан за два месеца, но бе освободен поради законови рамки. Внесен е обвинителен акт, чакаме делото и се надяваме да получи ефективна присъда“ заяви Иван Димитров.

Привлякоха като обвиняем мъжа, издевателствал над бездомния Мечо

Той добави, че за два месеца са събрани 36 случая с изтезание на животни и въпреки че има ясни извършители и подадени сигнали, няма движение по случаите.

Силвия поясни, че за съжаление, зоополицията у нас не функционира на ниво, а броят на полицаите, които се занимават с насилието над животни, е малък.

Престъпленията срещу животни в страната са се увеличили

Активистите разказаха за проведения в събота национален протест срещу насилието над животни. Той се е състоял в 14 града в страната.

„Институциите все още не ни чуват. Реакцията по случая „Мечо“ бе сравнително бърза поради медийния интерес. След него внесохме проекто-закон, като ще чакаме неговото гласуване. Имаме планове да окажем някакъв натиск и да постигнем положителна промяна. За последния ни протест отправихме покана към редица организации, борещи се с насилието над жени и деца, но не ни подкрепиха“ сподели Силвия.

Тя добави, че се опитват да обединят неправителствените организации за защита на животните и засега си партнират с близо 20. Сред основните им искания е програмата „Кастрирай и върни“ да се спазва, както и ефикасна зоополиция.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм