Разбират ли родните властимащи фразата на Радой Ралин “Влезеш ли в историята, гледай да не се заседяваш”. С това започна разговорът, който до последно бе облечен в една по-философска перспектива за живота, във форума за идеи "Стълбището" на Дарик.

На този въпрос футболната звезда отговори, че има повече въпроси, отколкото отговори, но в крайна сметка всичко зависи от човека, който е придобил тази власт. Според него няма един верен отговор, тъй като, ако човекът е правилния и с верен морален компас, той може да направи много хубави неща. Ако е обратното обаче "ще стане лошо", допълва той. “Има и трети вариант, в който влизаш с правилната нагласа и правилния морален компас, обаче властта, средата и парите те променят и ставаш друг”, добави той като още един вариант за участието във властта. В заключение Бербатов добави, с по-скоро въпросителен тон, “а има ли пример, с който влизаш с неправилния морален компас, променяш се и ставаш по-добър?”.

Добричлийката Димитрина Германова от "Зонели" с награда от Фондация „Димитър Бербатов“

В отговор на поставения въпрос от Бербатов водещият Константин Вълков отвърна, че "подобен пример в България едва ли има". Тезата, върху която изгради предположението си водещият бе, че липсата на ясно разписан сценарий и традиция в това, което се случва с теб, когато напуснеш властта, е фактор за нежеланието на никой да излезе от нея. Отсъствието на перспектива за запазване на авторитета, след като властта бъде напусната, кара влезлите в нея да се вкопчат и да отказват да се разделят с нея. 

Димитър Бербатов отвърна, че това не е черта само на българското отношение към властта и позовавайки се на дългите години живот в чужбина заключи, че нежеланието за напускането й е всеобщо явление. “Властолюбието опиянява и трудно може да бъде уцелен момента, когато човек трябва да си тръгне”.

Симфоничен оркестър Сливен представя коледен концерт с поглед към бъдещето

Разговорът за властта продължи с обсъждане на хитростта и харизмата като основни фактори за участие в нея. За Бербатов харизмата и хитростта вървят ръка за ръка, дотолкова, че ако един човек осъзнава своята харизматичност и я употребява, то той е и достатъчно хитър, за да знае как да го прави. Той посочи, че е много важно харизматичните хора да знаят и да се обграждат с екип, който да им помага да реализират това, което е заложено в тях. “Това също е част от хитростта”, допълва той, но то не бива да бъде схващано като нещо лошо.

Разговорът придоби хумористична нотка след поредния въпрос за политика. Футболната звезда отбеляза, че щом в студията се канят актьори, певци и политици, които да анализират футболната игра, то той може да си позволи да коментира и да казва на политиците как да си вършат работата “за да видим, дали ще им е хубаво”. След това той отговори сериозно на въпроса, дали българските политици имат дългосрочна визия за своята работа, че средата е дефинирала тяхното поведение. За съжаление средата в нашата политическа реалност пречупва масата, но пък има изключения, които ние трябва да уважаваме, допълни той.

Търг със спортни реликви събира средства за болно 4-годишно детенце

На въпрос, защо хората са озлобени един към друг, Бербатов отново подходи философски и предложи широк спектър от причини, които се мултиплицират, когато те се превръщат в обществен пример. Според него неуспехите, битови несгоди или просто неспортсменски характер могат да бъдат сред причините хората да се държат лошо един към друг. Според него е важно човек да се изгражда в правилната среда, за да може да бъде добър с останалите.

Разговорът продължи в същия дух и се насочи към това как се формира днешната младеж. Бербатов даде примери с това как той отглежда децата си и всички усилия, които полага чрез фондацията си, да формира младеж, която да бъде отговорна и с правилния морален компас. Той изтъкна като висша ценност, която може да бъде основа на едно по-добро поколение, образованието, езиците и емоционалната интелигентност. Бербатов уточни, че днешният дигитален свят налага нови предизвикателства, към които ние трябва да се адаптираме и използваме най-разумно.

БФС отрече Борислав Михайлов да е бил разпитван в ГДБОП

За “детското в себе си” Бербатов каза, че е много важно да не го губим. То е фундаментално важно. “Аз съм запазил детското в себе си и магариите от мен са постоянни - това ме поддържа млад”, каза футболистът по темата. 

За щастието Бербатов каза, че то се постига преследвайки го, но не бива да спираме, когато постигнем зададените цели. "Напротив, трябва да имаме по няколко цели", които преследвайки ги и постигайки успехи в тях, те ще носят щастие, допълва той. 

Бербатов пред Дарик: Трудностите са ме изградили такъв, какъвто съм

На финала на разговора стана въпрос и за футболния финал, който предстои в Катар. Според Бербатов финалите водят след себе си големи очаквания и напрежение, както всичко в живота. За него футболът е метафора за самия живот и затова човек трябва да бъде хитър, интелигентен и да следи играта, за да бъде успешен.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм