Полицейските служители на Интерпол скоро ще могат да обикалят метавселената в търсене на киберпрестъпници. Световната агенция обмисля да се внедри в чисто новия виртуален свят, съобщава „Сън“.

Експертите по-рано предупредиха, че метавселената е сцена на престъпления, свързани с пране на пари, и смятат, че те ще стават все по-разпространени, сложни и доходоносни.

Как дългогодишната онлайн доминация на Google може да приключи?

Метавселената е безкрайно триизмерно виртуално пространство, в което хората евентуално биха могли да работят, да общуват и да се забавляват. Това би могло да стане с помощта на VR очила, но също така и чрез вашия смартфон или компютър. Шефът на Facebook Марк Зукърбърг я обяви като бъдещето на комуникацията.

Полицейските началници са твърде наясно, че измамниците обичат да се ориентират бързо в тенденциите.

Meta с глоба за 5,5 млн. евро за нарушения на сигурността на данните в ЕС

"Престъпниците са изтънчени и професионалисти, които много бързо се адаптират към всеки нов технологичен инструмент, който е на разположение за извършване на престъпления", казва генералният секретар на Интерпол Юрген Щок пред Би Би Си.

"Ние трябва да реагираме достатъчно бързо на това. Понякога законодателите, полицията и нашите общества малко изостават. Виждали сме, че ако закъснеем, това вече се отразява на доверието в инструментите, които използваме, и следователно на метавселената. В подобни платформи, които вече съществуват, престъпниците ги използват".

Масово блокиране на граждански активисти във Facebook

Интерпол вече стартира свое собствено пространство за метавселената. До секретната зона имат достъп само полицаи за обучение и виртуални срещи.

Един от проблемите, с които трябва да се справят вземащите решения, е какво всъщност представлява престъплението в метавселената.

"Има престъпления, за които не знам дали все още могат да се нарекат престъпление или не", обяснява д-р Мадан Оберой, изпълнителен директор на Интерпол по технологиите и иновациите.

Ирландски регулатор наложи на Meta, компанията майка на Facebook, глоби за стотици милиони евро

"Например, има регистрирани случаи на сексуален тормоз. Ако разгледате определенията на тези престъпления във физическото пространство и се опитате да ги приложите в метавселената, ще срещнете трудности. Не знаем дали можем да ги наречем престъпление или не, но тези заплахи определено съществуват, така че тези въпроси тепърва ще се решават.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм