Вълна от нови платени акаунти със синя отметка, представящи се за влиятелни личности и марки, доведе до хаос и объркване в Twitter.

Фалшиви „проверени“ акаунти на имената на политици, знаменитости, големи организации и фирми започнаха да се появяват в платформата в четвъртък.

Twitter спря много от тях, но бързо променящите се опити на компанията да се справи с проблема засилиха още повече объркването.

Експертите по-рано предупредиха, че новата абонаментна услуга Twitter Blue, обявена от новия шеф Илон Мъск, която позволява на потребителите да плащат $7,99 на месец за синя отметка, ще бъде незабавно експлоатирана от лоши актьори и измамници и ще подкопае доверието в платформа.

Туитър пред фалит? Мъск “не е над закона”, предупреди американски регулатор

Степента на проблема с новите фалшиви акаунти със синя отметка беше разкрита след стартирането на функцията в сряда.

Версиите със синя отметка на акаунти на големи марки като Apple, Nintendo, BP и Chiquita бяха спрени. Фалшиви акаунти, представящи се за високопоставени лица като шефа на Meta Марк Зукърбърг, настоящ и бивш президент на САЩ Джо Байдън, Доналд Тръмп и Джордж Буш, както и бившия премиер на Обединеното кралство Тони Блеър, също бяха премахнати.

Байдън: Струва си да проучим отношенията на Мъск с други държави

В един от случаите, акаунт на името на републиканския кандидат за губернатор на Аризона Кари Лейк публикува в Туитър, за да обяви, че отстъпва на опонента си от Демократическата партия, въпреки факта, че гласовете все още се броят в напрегнатата надпревара. Отне часове на Twitter да премахне туита и фалшивия акаунт.

Фалшив акаунт на Tesla, друга компания, собственост на Мъск, се шегува с 9/11, докато самият Мъск беше имитиран.

Един от най-разрушителните акаунти се представя за американската фармацевтична компания Eli Lilly и обявява, че „инсулинът вече е безплатен“.

„Съжалявам за засегнатите“. Зукърбърг съкращава 13% от хората в Meta

Компанията трябваше да се дистанцира от фалшивото съобщение.

Платената система със синя отметка също се използва от теоретици на конспирацията и крайнодесни активисти.

Би Би Си съобщи за най-малко три добре известни акаунта на влиятелни QAnon, които са закупили сини отметки в Twitter.

Крайнодесните активисти Джейсън Кеслър и Ричард Спенсър, които организираха митинга Unite the Right през 2017 г. в Шарлотсвил, са закупили сини отметки.

Мъск призова избиратели на САЩ за гласуват за републиканците

Преди това Twitter премахна значките за потвърждение от акаунтите на Кеслер и Спенсър след бурния митинг преди пет години.

Изследователите също забелязаха различни акаунти със закупени сини отметки, използвайки генерирани от AI изображения на фалшиви личности. Това е специфична област, която предизвиква безпокойство, тъй като такива неавтентични акаунти се използват рутинно в операции за влияние, понякога от чужди държави с цел да се повлияе на политически събития в други държави.

Twitter спря много от измамните акаунти със синя отметка, но на моменти се бореше да се справи с темпото на появата на нови.

Нови сиви „официални“ значки бяха добавени под имената на някои високопоставени акаунти, преди да бъдат премахнати от Мъск почти веднага.

Разочароващи резултати: Meta планира да започне мащабни съкращения

В петък обаче нови сиви официални значки започнаха да се появяват отново в някои профили в Twitter.

Някои потребители, базирани в САЩ, съобщиха, че системата за абонамент Twitter Blue вече не е достъпна за тях.

Самият Мъск първоначално каза, че пародийните акаунти със синя отметка на високопоставени потребители ще трябва да изяснят, че не са истински в биографиите на профилите си.

Туитър потвърди, че потребителите ще плащат за значките си

По-късно той обяви, че думата пародия също трябва да бъде включена в имената на акаунтите, добавяйки, че „измамата не е хубаво нещо“.

Анализ

От Мариана Спринг, кореспондент на дезинформацията и социалните медии на Би Би Си.

Много от пародийните акаунти, изникващи в Twitter в момента, може да изглеждат доста смешни, но е важно да запомните, че когато хората не знаят на кого и на какво да вярват, това може да създаде сериозни рискове.

Вэв връзка с пандемията, скорошните конфликти и избори, си напомняме отново и отново за вредата в реалния свят, която могат да нанесат заблудите онлайн.

Туитър бълва лъжи по целия свят, заяви Байдън

Сега лошите актьори могат да използват сини отметки, за да придадат на дезинформацията, която популяризират, легитимност - или да объркат потребителите.

Сините отметки се превърнаха в удобен инструмент за идентифициране на официални акаунти, така че не е изненадващо, че поне в началото, това причинява хаос. Не на последно място, защото се случва едновременно с други хаотични промени.

Мъск съкрати 50% от персонала на Туитър

Сега, когато сините отметки могат да бъдат обезсмислени, потребителите вместо това ще трябва да разчитат на други инструменти, за да видят дали даден акаунт наистина е това, за което се представя.

Разгледайте другите им туитове, разгледайте техните последователи - и потърсете извън Twitter или чрез официални уебсайтове, за да следвате връзки към истински профили в социалните медии.

Мъск ще иска такса от потребителите на Туитър, за да запазят значките си

Преди се усещаше, че сайтовете на социалните медии са се събудили за въздействието, което дезинформацията може да има офлайн и поне започват да се справят с него. Това обаче изглежда като стъпка назад и има опасения, че може и да не е последният случай.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм