Meta, която притежава Facebook, Instagram и WhatsApp, обяви, че ще съкрати 13% от работната си сила, съобщи Би Би Си.

Първите масови съкращения в историята на фирмата ще доведат до загубата на работа на 11 000 служители от общо 87 000 служители в световен мащаб.

Разочароващи резултати: Meta планира да започне мащабни съкращения

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг каза, че съкращенията са „най-трудните промени в историята на Meta“.

Новината следва големите съкращения в Twitter, които съкратиха около половината от служителите си.

Знам, че това е трудно за всички и съжалявам особено за засегнатите“, пише той в изявление.

Сред проблемите на Meta не е само глобалната икономическа ситуация, но наличието на конкуренция от страна на TikTok, промени в поверителността на Apple, опасения относно огромните разходи за метавселената и постоянно присъстващата заплаха от регулиране.

Facebook иска да лимитира новините и да наблегне на видеосъдържание

Зукърбърг обвини огромните дългосрочни очаквания за растеж въз основа на нарастването на приходите на фирмата по време на пандемията.

Пазарната стойност на компанията през последната година е спаднала до 600 милиарда долара (524 милиарда паунда). Публични компании като Meta трябва да публикуват подробности за финансите си на всеки три месеца.

Много хора прогнозираха, че това ще бъде постоянно ускорение. Аз също, така че взех решение да увелича значително нашите инвестиции“, пише Зукърбърг.

Той каза, че "макроикономическият спад" и "повишената конкуренция" са причинили приходите да бъдат много по-ниски от очакваното.

„Мета“: Разрушихме най-голямата руска мрежа за дезинформация от началото на войната

Обърках и сега си поемам отговорността“, каза той.

Съобщението за съкращения на работни места беше широко очаквано.

Зукърбърг съобщи на стотици ръководители на Meta за плановете във вторник, съобщи Wall Street Journal.

Приоритети

Зукърбърг заяви, че компанията ще се фокусира върху области с висок приоритет на растеж като изкуствен интелект, реклама и „нашата дългосрочна визия за метавселената“.

VR съюз: Мета и Qualcomm ще произвеждат очила за виртуална реалност

Meta ще намали разходите и на други места - включително намаляване на разходите си за сгради и офиси. Засегнатите служители на Meta скоро ще получат имейл, каза той, и ще имат възможност да задават въпроси.

Американските служители ще получат плащания при съкращения на стойност 16 седмично заплащане, плюс една седмица за всяка отработена година. Допълнителните предимства ще включват и продължаване на семейното здравно осигуряване за шест месеца.

Подкрепата извън САЩ ще бъде подобна, но ще има отделен процес на съкращаване, за да се вземат предвид местните трудови закони.

Чатботът на Meta казва, че Зукърбърг експлоатира хората за пари

Това е вторият кръг от големи технологични съкращения за една седмица, но тонът на изявлението на Meta е много различен от оптимистичната защита на Илон Мъск на решението му да съкрати половината от работната сила на Twitter в петък.

Докато Мъск използва Twitter, за да заяви, че фирмата няма избор, защото губи милиони долари всеки ден, изявлението на Марк Зукърбърг звучи много разкаяно. Той поема отговорност и съжалява, отбелязва британското издание.

Ако познавате Зукърбърг, ще разберете, че това е необичайно - той не е известен като "народен човек" и обикновено се фокусира върху работата. 

За пръв път „Мета“ с по-ниска печалба

Той буквално залага всеки свой долар за създаването на метавселената – виртуален свят, в който той вярва, че всички ще прекарваме времето си за работа и игра в бъдеще.

Може да минат пет или 10 години, преди това да се осъществи. Ако е прав, Meta ще се възстанови и, надява се той, ще стане крал на новото интернет поколение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм