"Разрушихме голяма мрежа, която произхождаше от Русия и беше насочена предимно към Германия, а също и към Франция, Италия, Украйна и Обединеното кралство, с разкази, насочени към войната в Украйна", съобщиха от "Meta".

Чатботът на Meta казва, че Зукърбърг експлоатира хората за пари

"Операцията започна през май тази година и се съсредоточи около разрастваща се мрежа от над 60 уебсайта, които внимателно се представяха за легитимни уебсайтове на новинарски организации в Европа, включително "Spiegel", "The Guardian" и "Bild". Там те публикуваха оригинални статии, които критикуваха Украйна и украинските бежанци, подкрепяха Русия и твърдяха, че западните санкции срещу Русия ще имат обратен ефект.

След това те популяризираха тези статии, както и оригинални мемета и видеоклипове в "YouTube" в много интернет услуги, включително Facebook, Instagram, Telegram, Twitter, уебсайтовете за петиции "Change.org" и "Avaaz" и дори "LiveJournal", обясниха от компанията. 

Експерти: +112% хакерски атаки в Украйна от началото на войната

"По време на разследването ни, когато блокирахме домейните на тази операция, те се опитваха да създадат нови уебсайтове, което говори за упоритост и непрекъснато инвестиране в тази дейност в интернет. Те работеха предимно на английски, френски, немски, италиански, испански, руски и украински език. В няколко случая съдържанието на операцията беше усилено от страниците във "Facebook" на руските посолства в Европа и Азия", допълват от "Meta".

Apple предупреди за недостатък, даващ предимство на хакерите

"Започнахме разследването си, след като прегледахме публични доклади за част от тази дейност, изготвени от разследващи журналисти в Германия. Изследователите от Лабораторията за цифрови криминалистични изследвания също предоставиха информация за част от тази мрежа и ние споделихме нашите констатации с тях, за да дадем възможност за по-нататъшно проучване на по-широката операция", пише още в позицията. 

С 5300% е нараснало дигиталното бягство в Русия

"Това е най-голямата и сложна операция с руски произход, която сме прекъснали от началото на войната в Украйна. Тя представляваше необичайна комбинация от сложност и груба сила. Подправените уебсайтове и използването на много езици изискваха както технически, така и лингвистични инвестиции. От друга страна, усилването в социалните медии разчиташе предимно на груби реклами и фалшиви акаунти. Всъщност по-голямата част от акаунтите, страниците и рекламите в нашите платформи бяха открити и премахнати от автоматичните ни системи още преди да сме започнали разследването си. Заедно тези два подхода действаха по-скоро като опит за разбиване и заграбване на информационната среда, отколкото като сериозно усилие за нейното окупиране в дългосрочен план", съобщава компанията. 

Руски хакери публикуваха данни за 700 служители на СБУ на Украйна

"За да подпомогнем по-нататъшното изследване на тази и подобни междуинтернет дейности, включваме списък с домейни, петиции и канали в "Telegram", за които сме преценили, че са свързани с операцията. Очакваме с нетърпение по-нататъшни открития от страна на изследователската общност", обяснява екипът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм