Meta ще прекрати поддръжката на функцията „Instant Articles“ в приложението на Facebook през следващата година, предаде ANSA. Информацията е, че това ще се случи през април месец 2023 г. 

Според източници на „Axios“ намерението на компанията е да се съсредоточи по-малко върху публикуването и четенето на новини в социалните мрежи и повече върху видеосъдържание, особено кратко.

Русия добави Facebook към списъка с „терористични и екстремистки“ организации

Стартиралата през 2015 г. функция „Instant Articles“ позволява на потребителите бърз достъп до валидирани уебсайтове, които публикуват линкове (връзки) към новини в платформата, без да се отваря нов браузър от смартфона или таблета. Според тогавашната концепция, това би увеличило времето на престой на потребителите във Facebook.

Въпреки това според „Axios“ функцията не е постигнала желаните резултати, което е накарало Meta да преоцени всички ресурси, работещи по издателски проекти.

По-рано тази година компанията прехвърли част от служителите, работещи по секцията "News" и "Newsletter" на Facebook, в други отдели, преди да обяви закриването през 2023 г.

1 милион потребители на Facebook са изложени на опасност от кражба на пароли

"В момента по-малко от 3% от това, което хората по света виждат във Facebook, са публикации с връзки към новинарски статии", потвърди говорителят на Meta Ерин Милър.

"И както казахме по-рано тази година, като компания няма смисъл да инвестираме прекалено много в области, които не съответстват на предпочитанията на абонатите", се доплъва в становището. 

TikTok ще увеличи възрастта, необходима за включвания на живо в платформата

Meta се опитва да направи функцията Feed на Facebook по-скоро като TikTok, като основният фийд е фокусиран върху препоръки за съдържание, което потребителите могат да харесат, получен от работата на алгоритмите.

Ръководеният от Марк Зукърбърг гигант, който през последните дни представи първата метавселена за гледане, не е единствената компания, която е направила промени в тази насока. 

От миналата година Google вече не изисква от издателите да създават съдържание, поддържано от формата „Amp“, конкурент на „Instant Articles“ и оптимизиран за мобилно уеб сърфиране. Това беше предварително условие за включване на статии в Google News.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм