Американски регулатор обяви, че следи събитията в Туитър с “дълбока загриженост”, след като беше съобщено, че най-добрите служители на платформата за поверителност и съответствие са напуснали.

“Всезнайко” с “изобилно его”, продавал шоколадови яйца: Кой е Илон Мъск

Федералната търговска комисия (FTC) заяви, че новият главен изпълнителен директор Илън Мъск "не е над закона", пише Би Би Си (BBC).

Кой е Илон Мъск

Отделно се съобщава, че милиардерът е казал на служители, че фалит на Туитър не е изключен. Компанията е в хаос, откакто Мъск започна да уволнява хиляди служители миналата седмица, анализира британското издание.

Възможността потребителите да купуват потвърден статус като част от нов абонамент породи опасения, че Туитър може да бъде затрупан с фалшиви акаунти.

„Съжалявам за засегнатите“. Зукърбърг съкращава 13% от хората в Meta

В четвъртък Йоел Рот, който беше ръководител на отдела за доверие и безопасност на Туитър, актуализира профила си в платформата, за да покаже, че вече не заема тази роля. Главният директор по поверителността Деймиън Киърън и главният директор по съответствието Мариан Фогърти са подали оставки според информациите, а главният ръководител по сигурността на компанията Леа Киснер също напусна.

Илон Мъск. Снимка: БГНЕС

Оставките може да увеличат риска Туитър да наруши регулаторните заповеди. Фирмата беше глобена със 150 милиона долара през май за продажба на потребителски данни и трябваше да се съгласи с новите правила за поверителност. “Ние следим последните събития в Туитър с дълбока загриженост”, каза Дъглас Фарар, директор по обществените въпроси на FTC. “Никой главен изпълнителен директор или компания не е над закона и компаниите трябва да следват нашите укази за съгласие”.

Мъск призова избиратели на САЩ за гласуват за републиканците

Фарер каза, че Федералната търговска комисия има “нови инструменти за осигуряване на съответствие и ние сме готови да ги използваме”.

Откакто пое управлението, Мъск уволни бившия главен изпълнителен директор Параг Агравал и други важни директори, а ръководителите на рекламата и маркетинга на компанията също напуснаха, усилвайки опасенията, че Туитър няма достатъчно хора, които да следят дали се спазват разпоредбите.

Разочароващи резултати: Meta планира да започне мащабни съкращения

В допълнение, някои големи рекламодатели са уплашени от посоката, в която компанията тръгна след идването на Мъск. По-голямата част от парите на Туитър идват чрез реклама, но някои големи рекламодатели са спрели разходите, докато направят преглед на промените, които Мъск внася.

В четвъртък Chipotle Mexican Grill заяви, че е оттеглил платеното и притежавано съдържание в Туитър, “докато придобием по-добро разбиране за посоката на платформата под нейното ново ръководство”. Те се присъединиха към други компании, включително автомобилните компании Дженерал Моторс, Фолксваген и Ауди и фармацевтичния гигант Пфайзер.

Туитър бълва лъжи по целия свят, заяви Байдън

Твърди се, че някои марки са загрижени, че Мъск ще смекчи правилата за модериране на съдържанието и ще отмени постоянни забрани в Туитър, дадени на противоречиви фигури, включително бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Съобщава се, че Мъск е казал на служителите по време на среща на компанията, че не е сигурен за бъдещите финансови резултати на компанията и че фалитът не е изключен.

Мъск съкрати 50% от персонала на Туитър

Туитър беше потърсен за коментар. Технологичният уебсайт The Verge, който публикува пълен препис на обръщението на Мъск към служителите, съобщи, че Туитър вече няма комуникационен отдел.

Превод: Илина Стоянова

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм