Около 38 милиона американци страдат ежедневноот жестока мигрена. Тяхното състояние се превръща в медицинска загадка, пише Катрин Елън Фолиот QZ, цитирана от егоист.

Болкоуспокояващите са безсилни и само временно отпускат острата болка. Макар и лекарите да знаят, че някои фактори могат да бъдат причинители на мигрена – включително храни като шоколад, вино и преработени меса – досега никога не са откривали реалната причина.

Проф. Радослав Гайдарски: Чаша вино на ден е полезна!

Бактериите могат да бъдат в основата на решението на този проблем. Екип от изследователи, ръководени от учени от университета на Калифорния в Сан Диего и факултета помедицина, анализират устни и фекални проби от около 2200 души. Установено е, че хората, които страдат най-много от мигрена, имат по-високи нива на микроби, влияещи се неблагоприятно от нитратите в определени храни.

Трилиони бактерии живеят в нас. А изкушения като вино, шоколад, преработени меса и дори зелени зеленчуци съдържат химикали, наречени нитрати, които се състоят от азотен атом, съединен с три кислородни атома. Някои бактерии, които живеят в устата ни, разграждат тези нитрати и по този начин премахват един от кислородните атоми от нитрата, което води до образуването на втори химичен продукт, наречен нитрит. Когато нитритите навлизат в кръвообращението, те могат да бъдат превърнати в азотен оксид (само с един кислороден атом), който предизвиква мигрена и други видове напрежение в главата. Участниците в изследванията, които се оплакват от по-често главоболие, имат повече бактерии, способни да превърнат нитратите в нитрити.

Вино, от което не пълзиш, а летиш

Това изследване документира връзката между нитратните храни и мигрената. Страдащите от мигрена трябва да избягват храните, които иначе всички обичаме. Но екипът от учени твърди, че тези микроби могат да бъдат полезни за подобряване на здравето на сърцето. На пациентите със сърдечна недостатъчност често се предписват нитрити, които да регулират тяхното състояние.

Проучването, открило връзката между нитритите и мигрената, не потвърждава, че бактериите са основната причина за главоболието. Антонио Гонсалес Пеня, който работи в университета и е водещ автор на доклада, смята да продължат изследванията с пациенти с различни видове мигрена. Целта е да се спре главоболието, без риск за здравето на сърцето. В идеалния случай Пеня споделя, че”ще имаме магически пробиотик за всеки, който помага на сърдечно-съдовите заболявания, без да създава мигрена.”

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм