30-35% поскъпване на цената на природния газ, прогнозира енергийният експерт Еленко Божков в предаването на Дарик „РеАктивно”. Той уточни, че има прогнози и за поскъпване на синьото гориво с 50 процента. Божков бе категоричен, че управляващите в момента разчистват пътя за посредниците на газ. По думите му „Булгаргаз” активно се самоунищожава.

Позовавайки се на платформата за прозрачност Entsog, енергийният експерт съобщи, че няма спиране на руския газ към България. Еленко Божков обясни, че обемът на газ в страната ни не е намалял, дори количествата са по-големи от 26 април, когато бе обявено, че доставките от Руския спират.

МАЕ: Светът преживява първата глобална енергийна криза

Какво влиза като количества в България и спрян ли е газа от Русия

Странни неща се случват с вноса на газа у нас, коментира в ефира на Дарик енергийният експерт Еленко Божков.

„От 26 април досега ситуацията с природния газ, който влиза от „Турски поток“, предназначен за България, Гърция – транзит и Македония. Като събереш този газ с газа, който минава през Кюстендил и през изгходна точка  Кулата-Сидирокастро, се вижда, че газът не е спирал за България. Защото ти събираш двата потока, които излизат за РСМ и Гърция, вадиш ги от количеството газ, който влиза от Турция и виждаш, че остават едни 2 млн. куб.м., а сега в последните три дни се качват над 3 млн.куб.м. на ден“, обясни енергийният експерт.

ЕК: Пълно ембарго на руския петрол след 9 месеца

Божков уточни, че тези над 3 млн. кубични метра газ на ден остават в България, което означава, че няма спиране на руския природен газ, който използваме. „Прави впечатление, че пет дни от Кулата-Сидирокастро към Гърция не минава природен газ, тогава количеството е нула. Възможно е в този период да е разтоварван кораб на терминала на остров Ревитуса“, каза още той.

Еленко Божков публикува данните в личната си страница във Фейсбук.

Според него няма как данните на общоевропейската платформа за прозрачност да са грешни. „Може да си го обясним само с това, че се осъществява някаква сделка или под някаква форма се обогатяват някакви фирми – определени посредници, които осъществяват тази сделка, получават комисионна“, каза той.

Правителството ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ

По думите му в момента взимаме руска газ, но на друга цена, а количествата са по-големи даже от тези преди 26 април. Разумен ход би било ако с тези по-големи количества се пълни хранилището в Чирен, смята той.

Разчиства се пътя за посредници на газови доставки

Еленко Божков бе категоричен, че в момента се разчиства път за посредници на газови доставки. „Има много въпроси, на които правителството до ден днешен не е отговорило – защо не бяха запазили те капацитет? Сега ние не знаем в момента кой купува този газ, дали е суапова сделка срещу бъдещи количества, които ще влязат на Ревитуса“, каза още експертът.

Ако трябва да се намеси прокуратурата, КЕВР, двете газови борси, за да се осигури прозрачността и интегритета на газовия пазар, смята той.

Според Божков в момента се случва едно обезкостяване на „Булгаргаз” с негово участие. Другеството активно се самоунищожава и с помощта на властта, каза той.

Първа и задължителна стъпка на властта според него е вместо да се харчи газ от топлофикациите за топла вода за бита, да се използва мазут. Незабавно да започне нагнетяване на природен газ в Чирен, както и да се търсят нови хранилища – са другите нужни мерки според Еленко Божков. По думите му след ваканцията си депутатите трябва да премахнат мораториума върху проучванията на природен газ в България.

Чуйте целия разговор в предаването на Дарик "РеАктивно".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм