Корупцията е изкривила начина, по който действат институциите в България. Това е мнението на американския посланик у нас Херо Мустафа. В България бе създедена система, която обогатява олигархичната класа и завзема държавните ресурси. 

КПКОНПИ загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу бивш ректор

Старши анализаторът в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов коментира в ефира на Дарик радио една от постоянно актуалните теми у нас, а именно - корупцията.

"Темата с корупцията толкова се банализира вече, че някак си говоренето все повече изглежда като безсмислено", заяви той.

В деловодството на парламента отлежава законодателство за борба с корупцията от 2009-а година насам, припомни Георги Донков.

Бивш вътрешен министър и настоящ депутат се разследва за пране на пари

"Един добър закон или специализирано съдилище не решава проблема. Прагматичната част е да видим кое може да се промени реалистично в тази ситуация, при тази политическа и съдебна систмема. Вероятно има няколко зони, където могат да се направят смислени стъпки. Една от промените трябва да бъде по отношение на КПКОНПИ", категоричен е Безлов.

Сийка Милева: Още се издирват двама души по казуса “NEXO”

"Повечето страни в Западна Европа и САЩ обикновено не правят специализирани институции, а се опитват да използват полицейски институции, които си сътрудничат с различни системи и знаят какво се случва в страната. За мен е грешка, че се създаде такава отделна институция. Беше грешка още като се започна с ДАНС", заяви експертът. 

Експерт по Дарик: Ако имаше обществен натиск за подобрение, политиците щяха да разберат

"Донякъде е добре, че свикнахме да живеем с корупцията, защото не очакваме чудеса. Това, което виждаме, че правят страните, които бяха от "нашата черга", като Естония например - има много по-прозрачно общество и по-добри механизми за контрол. Това, което те направиха, е, че се опитаха с малки стъпки и цифровизация да се справят с проблема", каза той.

4 януари е професионален празник на служителите от ДАНС

"Една вътрешно заразена система беше корупцията в КАТ, например. През 2015 година сложиха камери на патрулните автомобили, забраниха на охранителна полиция да спира и тогава самите хора казаха, че положението се е подобрило значително. Това обаче се случи не само защото някой сложи камери, а защото някой започна да гледа тези камери", смята Безлов.

ПП: Гешев да отговори защо българската прокуратура се счита за заплаха за сигурността на НАТО и Европа

"Българската демокрация, колкото и крива да е, показа, че все пак работи. Смяната на главния прокурор хипотетично според мен няма да реши ситуацията. Трябва да намерим някакъв механизъм за баланс. Може да се ограничи значително дейността на главния прокурор. Това е идеята функционално да се промени ситуацията", заяви анализаторът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм